INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

katona józsef színház

máté gábor

streaming

nyitás

koronavírus

színház

Máté Gábor: nehéz optimistának lenni

Máté Gábor: nehéz optimistának lenni

A budapesti Katona József Színház igazgatója szerint az online közvetített színdarabok nem pótolhatják a közönség előtt, élőben bemutatott színházi előadásokat.

Máté Gábor az InfoRádiónak azt mondta: szinte túlkínálat van az interneten követhető kulturális eseményekből, ez az ágazat túlélőképességét jelzi. Az igazgató hozzátette, nehezen előrelátható az újranyitás időpontja, amelyről nem dönthetnek saját hatáskörben a színházvezetők.

A Katona József Színház nem kizárólag a megszokott repertoárjából, hanem külön erre a célra készített, plusz vizuális élménnyel bíró előadásokat is műsorra tűz az online térben, de illúzió azt gondolni, hogy mindezek pótolhatják a valódi színházat – véli Máté Gábor. Mint fogalmazott, a közönség, az a furcsa közösségi élmény, hogy pont azok az emberek, pont arra az előadásra váltanak jegyet, és együvé tartoznak pár órára a színészekkel, mindez nem helyettesíthető. Az igazgató szerint nem is lenne szerencsés, ha azt kezdenék el hinni-hirdetni, hogy a streamelés megoldhatja ezt a fajta művészetet, és ezentúl ilyen formában lesz, mert

akkor a színház meg kell hogy szűnjön.

A szakember egyetértett, hogy a színházak működéséhez elengedhetetlen jegyárbevételeket közel sem pótolhatják az online alkalmak. Annál is inkább, mert a nem is olyan nagy nézői tábornak hatalmas – kulturális – túlkínálatból van lehetősége választania, ami részint örömteli, egyben lefegyverző is, hogy mennyien próbálnak ilyetén mód túlélni. Nem beszélve arról, hogy a filmes streamingszolgáltatók népszerűbbek, mint valaha, és nyilvánvalóan egy film vagy sorozat képi gondosságával az olykor hevenyészett, nem egészen átgondolt képi világgal bíró színházi közvetítések nehezen konkurálhatnak.

Természetesen a színházak is mihamarabbra remélik az újbóli nyitást, Máté Gábor szerint azonban felelőtlenség lenne ezzel kapcsolatban bármit is sugallni, de ebben a kérdésben nem is a társaságok az illetékesek. Kiemelte: a vírus még bőven szedi az áldozatait, és amikor ennyien halnak meg, nehéz optimistának lenni.

Az igazgató úgy véli, azt követően is

lassan állhat majd vissza az a szeretett rend, hogy a színházak telt házzal játszhatnak,

amikor a vírus végre „eltakarodik” az életünkből. Ekkor pedig a magukat kicsit is komolyan vevő színházak valódi dilemmája az lesz, hogy mivel érdemes előhozakodni. A színházigazgató biztosra veszi, hogy nem maradhatnak ki azok az alkotások, amelyek valamilyen mód érintik a most megélt kataklizmát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Süveg Áron/Katona József Színház

Kapcsolódó hang

Máté Gábor: nehéz optimistának lenni
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018