INFORÁDIÓ
2021. július 23. péntek
Lenke

magyar fesztiválszövetség

fesztivál

nyitás

koronavírus

márta istván

A 27. Sziget fesztiválra tartó fiatalok érkeznek a K-hídon az óbudai Hajógyári-szigetre 2019. augusztus 6-án. Az idei fesztivált augusztus 7. és 13. között rendezik meg.

Közönségük jelentős részét bukhatják a zenei és ifjúsági fesztiválok

InfoRádió

A kis- és közepes fesztiválok lépcsőzetes nyitását, a jegyek áfájának 5 százalékra csökkentését és a támogató pályázatok mielőbbi kiírását szorgalmazza a Magyar Fesztiválszövetség. Az pedig komoly gondot okozhat, hogy a fiatalokat egyelőre nem oltják.

A zenei, ifjúsági fesztiválok akár 60 százaléka is csődöt jelenthet, ha a tavalyi kényszerű zárvatartás után idén sem rendezhetik meg a találkozókat a nyár folyamán – kiváltképp, ha nem sikerül összefogással és koordinálással kialakítani a szükséges feltélrendszereket – mondta az InfoRádiónak a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.

Márta István arra is kitért, hogy a decemberi felmérésük szerint a rendezvények 5-8 százalékát nemhogy idén, jövőre sem fogják megtartani, magyarán ezek csődbe mentek. Az idei évvel kapcsolatban ugyanakkor egy egyfajta kivárás is érezhető. A tavaszi fesztiválok már biztosan elmaradnak, ahogyan a nagyobb volumenű Balaton Sound és a Sziget Fesztivál törlése is ismert már. A szakember arra számít, hogy

április folyamán további fesztiválok is jelezni fogják, hogy idén is elmaradnak.

A jegyek 5 százalékos áfája valószínűleg működni fog, ez nagy segítséget jelenthet a fesztiválszervezőknek, de a legfontosabb az, hogy lépcsőzetesen nyithassanak május–júniusban a fesztiválok, és minél több rendezvényt meg tudjanak szervezni idén – tette hozzá a fesztiválszövetség elnöke, aki szerint ez valójában attól függhet, hogy az oltás milyen intenzitású lesz, és hogy mit engedélyez majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Magyar Fesztiválszövetség nagyon örülne, ha legalább a kisebb fesztiválok nyithatnának, akár kevesebb fellépővel és kisebb számú közönséggel, a maszkhasználat és a tesztek kötelező előírása mellett.

A helyzet tisztázása sürgős,

hiszen a május-június-júliusi időszakban gondolkodó szervezőknek tudniuk kellene, mire készüljenek.

Márta István arról is beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd, így az ifjúsági- és zenei fesztiválok ezen a téren is hátrányba kerülhetnek: ha bevezetik a kötelező kártyát, elveszthetik közönségük jelentős részét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Közönségük jelentős részét bukhatják a zenei- és ifjúsági fesztiválok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018