eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Fullajtár Andrea Anna Politkovszkaja szerepében Stefano Massini Az átnevelhetetlen című monodrámájának próbáján a budapesti Katona József Színház Sufni színpadán 2020. február 19-én. A darabot Pelsőczy Réka rendezésében 2020. február 22-én mutatják be.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Beszálltak a színészek az irodalomoktatásba, fantasztikus irodalomórák jönnek

Bíró Kriszta és Fullajtár Andrea kezdeményezésére összefog a színművész társadalom, hogy kötelező olvasmányok, költemények és novellák felolvasásával segítsék a tanárok munkáját, bővítsék a digitális tananyagot.

Múlt szerdán zártak be a színházak és Bíró Kriszta vetette fel, hogy ha már az iskolák is bezárnak, és a tanárok ekkora bajban vannak, akkor mi lenne, ha erre fordítanánk a kreatív energiáinkat - mondta az InfoRádiónak Fullajtár Andrea színművész, a Művészek az online otthonoktatásért kezdeményezés ötletgazdája. A csatlakozó színészek kötelező olvasmányok, költemények videóra vett felolvasásával segítik az irodalomtanárok munkáját.

Mivel osztályfőnök a Színművészeti Egyetemen, ezért már korábban csatlakozott az online oktatás pedagógusok által létrehozott Facebook csoportjához, ahol 13 ezer, illetve most már több tanár konzultál arról, hogy ki, milyen módszereket használ. Nekem a Kriszta felvetése annyira megtetszett, hogy egyrészt írtam neki, hogy mindenképpen csináljuk, másrészt írtam egy posztot a csoportba a kezdeményezésről, és felrobbant az oldal, három órán belül már ötezer megosztásnál és kedvelésnél tartott a posztom - teszi hozzá a színművésznő.

Elmondta, hogy igen gyorsan felállt egy stáb, Kleb Attila, a Get Closer Concerts vezetője és a Fisher Max ügynökség csatlakozott a kivitelezéshez, Seres Tamás beszállt rendezőnek. Mostanra számos színész csatlakozott az akcióhoz, többek között Hegedűs D. Géza, Gálffi László, Bálint András, Csuja Imre, Molnár Piroska, Ónódy Eszter, Trokán Anna, Balsai Móni, Földes Eszter, Rezes Judit, Vecsey H. Miklós, Radnai Csilla, Polgár Csaba, Máté Gábor. Folyamatosan csatlakoznak a színészek is - tette hozzá Fullajtár Andrea.

Az akció részleteiről szólva elmondta, hogy egy táblázatban rögzítik, hogy a tanárok a következő időszakban milyen költőket, írókat, műveket fognak tanítani, és fölteszik az adott művet, műrészletet is amellett, hogy milyen pluszvideókra lenne szükségük akár kedvcsinálónak. Az ötletgazdák pedig összekötik a tanárok kéréseit a színészekkel. Utóbbiak pedig lestoppolhatják, hogy ki mit vállal a táblázatból.

"Első körben felmérjük az igényeket, és gyártjuk a telefonos, szövegfelolvasásra koncentráló videókat"

- mondta Fullajtár Andrea. Mellette lesznek majd eggyel interaktívabb videók is, amelyek többek között a szövegtanulási módszerekről szólnak majd, vagy épp arról, hogy egy-egy vers, szöveg az adott színésznek mit jelent, szeretnék, hogy a diákok ne csak a felolvasott szöveget kapják, hanem egy kis értelmezést, vagy adott esetben szubjektív hozzászólásokat is.

"Mindenre nyitottak vagyunk, nem gondoltuk volna, hogy ilyen hiánypótló az, amit csinálunk, de hála Istennek.

Most az látszik, hogy a színészek és a pedagógusok részéről is ez egy jó összefogás, és nagyon jó látni, hogy mennyire megmozdult mindenki érte" - tette hozzá Fullajtár Andrea.

Megemlítette azt is, hogy a színészek többsége a próbák és előadások elmaradásával a színészek többsége internetes fórumokon keresztül kommunikál, és próbálja feltalálni magát, hogy mit kezdjen a felszabadult idejével.

"Én egyelőre jól vagyok, de azon gondolkodom, hogy hogyan tudjuk tartani egymásban a lelket, és hogy hogyan tudunk nem ráfordulni a depresszió útjára, hanem sokkal inkább abba az irányba használni ezt a helyzetet, hogy igenis minden embernek a legnagyobb segítség az, hogy ha tudja, hogy van mellette valaki. És minden olyan akció üdvözlendő, ami erre viszi a gondolkodásunkat. Ezért örülök, hogy erre a kezdeményezésre mindenki ráharapott. És akkor az ember azt érzi, hogy van dolga, mások is ugyanolyan helyzetben vannak, mint én, segítsünk egymásnak, használjuk jól ezt az időt, ami most így ránk szakadt" - tette hozzá Fullajtár Andrea.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×