eur:
393.14
usd:
367.36
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Hamar Zsolt karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseményén a Művészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2018. április 4-én. A nyitányon Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriuma hangzik el. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivált március 30. és április 22. között rendezik meg. Magyarország legnagyobb kulturális eseménysorozatán mintegy 40 helyszínen több mint száz program várja a közönséget.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Káel Csaba: az ember elolvad, olyan szépeket írnak rólunk

Prémiumfesztivállá vált mostanra a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Müpa pedig immár nemcsak a magyar, hanem az európai kultúra egyik fellegvára is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a fesztivált szervező operatív testület elnöke és a Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba.

Mostanra a nagy európai fesztiválok közé került a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek középpontjában idén is Liszt Ferenc áll – mondta Káel Csaba. Hozzátette, ahhoz, hogy a rendezvénysorozat prémiumfesztivállá váljon, strukturális és finanszírozásbeli változtatásokra is szükség volt.

"Hat éve kezdtük el mi programozni és marketingezni a fesztivált, strukturális átalakítások is történtek és a fesztivál finanszírozását az állam elkezdte a fővárossal együtt komolyan venni"

- fogalmazott Káel Csaba.

Mint mondta, ezzel megnyílt annak a lehetősége, hogy egy valódi prémiumfesztivállá váljon a Budapesti Tavaszi Fesztiválból. Két-három évre előre tudtak tervezni, művészeket, produkciókat - ez szükséges volt ahhoz, hogy a nemzetközi fesztiválvilágban a budapesti tavaszi rendezvényt komolyan vegyék. Azt, hogy az eseményt valóban prémiumfesztiválnak lehessen nevezni, a neves előadók és a minőségi produkciók garantálják - fogalmazott Káel Csaba.

Szerinte a fesztivál sajátos karakterét Budapest adja.

"Elképesztő örökség az, amit az őseinktől kaptunk, e mellé próbáljuk a saját dolgainkat a mi életünkből fakadó kultúrát és művészetet hozzáadni. Így alakult ki egy speciális budapesti fesztiválhangulat, a rendezvény az egész városban jelen van, több mint hatvan helyszínen."

A fesztivál évről évre Liszt Ferencet helyezi a középpontba, akivel – a Müpa vezérigazgatója szerint – Budapesten nem foglalkoznak eleget. "Minden évben az a cél, hogy jeles nemzetközi és magyar művészek mutassanak be Lisztet., Liszthez kapcsolódó alkotókat, vagy a reflexióját a mi korunknak Liszt művészetére." Káel Csaba nagyon fontosnak nevezte, a fiatalok kapcsolata Liszthez. Mert, mint fogalmazott,

nem jó, ha köztéri szoborként csodálják, de nem ismerik, nincsenek "munkakapcsolatban" Liszttel.

Ezért is örömteli, hogy a Zeneakadémia szimfonikus zenekara ad koncertet Ránki Fülöp fiatal zongoraművész közreműködésével április 16-án, és emellett jó pár Liszt-hangverseny lesz.

A 39. Budapesti Tavaszi Fesztivált április 5-e és 22-e között tartják. A fővárosi eseménysorozat mostanra meghatározó a régióban, és tulajdonképpen megnyitja a szezont, mivel ez után következnek a prágai és a bécsi hasonló fesztiválok – tette hozzá Káel Csaba.

A Művészetek Palotájának vezérigazgatója a jövőre 15 éves fennállását ünneplő intézményről is beszélt az Arénában. Mint mondta, csodálatos 15 éven vannak túl, amely igazolta, hogy a Müpa létrehozóinak döntése helyes volt. Káel Csaba szerint

az intézmény mostanra nemcsak a magyar, hanem az európai kultúra egyik fellegvárává is vált.

A sok tehetségnek, érzékeny művésznek, jó gondolatnak kellett egy XXI. századi hely, és a Müpa mára a világ egyik legjobb hangversenytermévé avanzsált. Az intézmény csatlakozott az Európai Koncerttermek Szövetségéhez, amely "a kultúrában olyan, mint a fociban a Bajnokok Ligája" - mondta Káel Csaba, hangsúlyozva, hogy nagyon jó a kapcsolatuk a szövetség többi tagjával. Erre példaként említette, hogy a napokban a Müpa szolgáltatta a "párizsi Müpa", a négy évvel ezelőtt átadott Philharmonie de Paris műsorát.

"Ahhoz is kellett egy ilyen intézmény, hogy világszínvonalú művészeinket világhírű helyekre tudjuk eljuttatni" - fogalmazott a verésigazgató, aki elárulta, hogy a Müpa brandjét kezdettől fogva a minőség bűvkörében építették, "így rólunk elhiszik ezt a minőséget, elfogadják a javaslatainkat".

Hatalmas, hangos siker volt Párizsban, amit, ha a programot kisebb helyre, vagy nem ennyire az érdeklődés középpontjában álló helyre tervezik, talán nem érik el.

Hozzátette ugyanez igaz Sanghajra, vagy a Müpa egyéb külföldi kapcsolataira is. A másik irány, hogy a Müpának nagy nimbusza lett: "van egy emlékkönyv, amelybe a művészek bejegyzik az impresszióikat a házról. Érdemes elolvasni, az ember elolvad, olyan szépeket írnak".

Az elmúlt évek sikerei a szakma és a közönség várakozásait is felülmúlták, az intézménynek mostanra nemcsak közönsége, hanem közössége is lett. Káel Csaba továbbra is a sokszínű, minőségi kultúra népszerűsítését nevezte legfőbb célkitűzésüknek. Mint mondta, a Müpa jubileumi évada is a minőségi kultúra jegyében telik, a 15 éves évfordulót 15 különböző bérlettel, karmesterlegendákkal, világklasszis zenekarokkal és kiváló szólistákkal, valamint népszerű sorozatainak folytatásával ünnepli az intézmény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×