eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A Frida Kahlo műveiből rendezett, Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában 2018. július 5-én, a sajtóbemutató napján. A tárlat július 7-től november 4-ig látható.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Magyarul írt szerelmeslevél is látható a Frida Kahlo-kiállításon

Frida Kahlo az ikonikus mexikói festőművész 111 éve született. Pénteken, születésnapján nyílik és szombattól látogatható első budapesti tárlata a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállításon 35 festmény és rajz látható, köztük olyan főművek is, mint A törött oszlop vagy az Önarckép a kis majommal című alkotások.

A tárlat anyaga a mexikói Dolores Olmedo Múzeumból érkezett, ahol a világ legjelentősebb és legnagyobb Frida Kahlo-gyűjteménye található – mondta az InfoRádiónak Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette: a kiállítás kronologikus rendben követi a festőművész életét, de vannak tematikus kulcspontok is.

Frida Kahlo gyerekkora óta súlyos betegségekkel küszködött, 18 évesen majdnem halálos balesetet szenvedett, élete végéig több mint 30 műtéten esett át. A festményeit betegágyában készítette – magyarázta Baán László.

„Élete végéig igazán a festészetben tudta kifejezni önmagát. És ez a szenvedély és a szenvedés az a két szó, amely a legjobban jellemzi Frida életét és személyiségét”

– fogalmazott a múzeumigazgató.

A kiállítás hangulatát a művésznő életművének fő művei mellett fényképekkel és azték műtárgyakkal igyekezték megteremteni.

Frida szerelmeinek külön termet szenteltek a tárlat tervezői. „Férje Mexikó akkori leghíresebb művésze, Diego Rivera volt. Nagyon viharos, nagyon ellentmondásokkal teli kapcsolat volt ez” – emelte ki Baán László. Elváltak, majd összeházasodtak, nem voltak hűségesek egymáshoz. „Megaláztatások érték ebben a kapcsolatban, de ezt nagyon nagy erővel, méltósággal viselte” – fogalmazott.

Muray Miklós Amerikában élő magyar fotóművész is Frida szerelmei között volt. „Több éven keresztül tartó kapcsolat volt, és barátságuk életük végéig megmaradt” – tette hozzá Baán László. A magyar fotográfus készítette róla azt az ismert divatfotót, amelyet Frida Kahlo halála után később a Vogue címlapján is megjelent. A művésznő egy neki címzett szerelmes levelét is megtalálták, ez megtekinthető a kiállításon.

Frida Kahlo édesapját magyar-német származásúnak tartotta, így a mexikói identitás mellett ezt a két nemzetiséget is magáénak vallotta.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója a festőnőről megjegyezte: feltűnő egyéniség volt, egyediségét pedig viseletével is kifejezte.

Baán László szerint a legsikeresebb budapesti kiállítások közé fog kerülni a szombattól látogatható tárlat, 100 ezer feletti látogatószámot vár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×