eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Indul a különleges Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál

Új helyszínen, a Millenárison rendezik meg a 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A csütörtökön kezdődő rendezvény díszvendég országa Kína.

Előkelő helyet foglal el a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a hasonló témájú európai rendezvények között: az eseményt több száz más, kulturális program kíséri, sok külföldi vendég és kiadó vesz részt rajta - mondta az InfoRádiónak a Kossuth Kiadó igazgatója.

Kocsis András Sándor hozzátette: a rendezvény specialitása az Első Könyvesek Fesztiválja, amelyre 15 országból érkeznek majd tehetséges, fiatal írók, hogy bemutatkozzanak a magyar közönségnek.

A könyvfesztivál idei díszvendége a dinamikusan fejlődő Kína, ahol azonban még irányított a könyvkiadás. Sok emigráns kínai író tett már szert világsikerre, ők azonban hazájukban még nem tartoznak a preferált szerzők közé - magyarázta a Kossuth Kiadó igazgatója.

Kína az utóbbi években komolyan küzdött azért, hogy az országban megjelenő sok ezer kötet közül több a világ más pontjain is megjelenjen, a folyamat pedig kétirányú: magyar szerzők könyvei is jelentek már meg a kommunista országban - mondta Kocsis András Sándor.

A Kossuth Kiadó az idei könyvfesztiválra három, Kínával kapcsolatos kötettel készül: a Klasszikus kínai bölcsességek, a Hagyományos kínai orvoslás, valamint A kínai tea című kiadvánnyal.

Magyarországon kevesen olvasnak

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyre több látogatót vonz, miközben a rendszeresen olvasó felnőttek aránya Magyarországon csak 40 százalék. 60 százalék alig, vagy egyáltalán nem olvas.

Ez az egyre mélyülő kulturális szakadék Nagy Attila olvasáskutató szerint össztársadalmi probléma, amelynek számos oka van.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×