eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Édesapjának állít emléket Andrzej Wajda

Márai Sándor: Eszter hagyatéka címu regényének filmváltozata és Andrzej Wajda katyni mészárlásról készített alkotása is szerepel az eheti mozibemutatók között.

Eszter hagyatéka

címmel a héten mutatják be Márai Sándor kisregényének filmváltozatát. Eszter középkorú, vonzó úrinő, akinek életét derékba törte, hogy szerelme, Lajos, a nővérét vette el feleségül. Húsz évvel később a hűtlen, szélhámos szerető visszatér a világtól visszahúzódott nőhöz, hogy a család szentségére való hivatkozással még egyszer megalázza és kifossza Esztert. Sípos József rendező filmje hűen követi Márai kisregényének szerkezetét, a főbb szerepekben Nagy-Kálózy Eszter, Cserhalmi György, Eperjes Károly és Törőcsik Mari látható.

Katyn címmel csütörtöktől vetítik a mozik Andrzej Wajda lengyel rendező legújabb filmjét. A II. világháború elején a szovjet csapatok közel 15000 lengyel tisztet, többségében értelmiségieket végeztek ki a katyni erdőben, hogy így próbálják szellemi erejétől megfosztani a lengyel társadalmat. A film az eseményeket egy család drámáján keresztül mutatja be, amelynek tagjai az igazság kiderítése, és annak felvállalása miatt kényszerülnek szembehelyezkedni a hatalommal. A kényes téma miatt és a megfelelő irodalmi alapanyag híján, a 81 éves Wajda csak most tudta elkészíteni filmjét a mészárlásról, amelyben édesapját is elvesztette. A Katynt idén a legjobb külföldi film kategóriájában Oscar-díjra jelölték.

A rövidesen kezdődő Francia Filmnapokhoz kapcsolódik a hét harmadik premierje, Francois Ozon Angel című filmje. A megbotránkoztató alkotásairól elhíresült rendező most kosztümös melodrámát készített, ami egy önfejű írónő megpróbáltatásait követi nyomon az Edward korabeli Angliában. A Romola Garai és Sam Neill főszereplésével készült filmet tavaly a Berlini Filmfesztiválon Arany Medve díjra jelöltek.

Ugyancsak a héten mutatják be az Ahova a Pápa is gyalog jár című keserédes komédiát, amelyben II. János Pál 1988-as uruguayi látogatásából egy kisváros nyomorgó lakosai próbálnak pénzt csinálni. Csütörtöktől látható a Kis Vuk című magyar 3D animációs film is, és a korrupt rendőrök egymás közötti leszámolásáról szóló, Az utca királyai című film, Keanu Reeves-szel, Forest Whitakerrel és Hugh Laurie-val a főszerepben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×