eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Brit fotós kapta a World Press Photo fődíját - képekkel

Tim Hetherington brit fotós nyerte el a World Press Photo (a Világ Sajtófotói) idei fődíját - jelentették be pénteken Amszterdamban. A díjazottak között magyarok is vannak: Gárdi Balázs két első, Szigetváry Zsolt egy második, Berekai Judit pedig egy harmadik díjat nyert.

A győztes kép, amely a Vanity Fair magazinban jelent meg, Afganisztánban készült tavaly szeptemberben. Egy tűzharc után egy bunker falának támaszkodó, kimerült amerikai katonát ábrázol, amint arcát a kezébe temeti.

Az 51. alkalommal kiírt versenyre 125 ország több mint 5 ezer fotósa küldte el pályázatát, 80 százalékuk a világhálón keresztül. Összesen több mint 80 ezer kép érkezett a seregszemlére.

Magyar fotóriporterek is nyertek díjakat - derült ki a seregszemle pénteki amszterdami eredményhirdetésén.

Gárdi Balázs, a VII Network képügynökség munkatársa két első díjat nyert általános hír kategóriában, Szigetváry Zsolt MTI-fotós pedig második díjat mindennapi élet kategóriában.

Berekai Judit harmadik díjat nyert egy lengyel fotóssal párban sportfotó kategóriában.

Húsz kategóriában összesen 59 fotóst díjaztak.

Sikerek

Hivatásos fotósok a sajtóban való publikálásra készült fényképekkel nevezhetnek a World Press Photo versenyre - mondta az InfoRádiónak Szigetváry Zsolt, az MTI fotóriportere, aki tavaly első díjat nyert az általános hírek kategóriában a 2006. őszi budapesti zavargásokról készült sorozatával.

A szabadúszó fotográfust idén egy második díjjal ismerték el az aktuális közélet kategóriában azért a fotóért, amelyet a tavalyi budapesti melegfelvonulás után készített.

A fényképen egy vérző férfi és párja látható, amint a mentőautót várják a járdaszegélyen ülve.

A felvonulás ideje alatt végig ellentüntetés folyt, és amikor a menet a Szabadság híd pesti hídfőjénél véget ért, verekedés tört ki. Ekkor kapta lencsevégre Szigetváry Zsolt a két homoszexuális német férfit.

A pár - pechére -, épp egy olyan kocsmába tért be egy pohár sörre, ahol skinheadek iszogattak. Ezek megkérdezték őket, hogy melegek-e, amikor pedig azt válaszolták, hogy igen, agyba-főbe verték, majd kidobták az utcára őket - mondta a fotóriporter.

Idén sok Afganisztánban készült képet díjaztak a World Press Photón, ezek közül az egyik Gárdi Balázsé, amely első díjat nyert általános hírek kategóriában - tette hozzá Szigetváry Zsolt.

A fotós elárulta: látta Tim Hetherington fődíjas képét, jobbnak tartja Gárdi Balázs alkotását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×