eur:
393.53
usd:
354.15
bux:
73239.7
2024. augusztus 23. péntek Bence
Marcel Ciolacu kijelölt román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke beszél a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2023. június 15-én. A PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2021-es megállapodása alapján a PNL átadta a miniszterelnöki tisztséget a PSD-nek, ezzel új, kétpárti kormány alakul, amelyből kimarad az eddig a nagykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az RMDSZ.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Éles vita van a román uniós biztosi poszt miatt

A román miniszterelnök Victor Negrescu EP-alelnököt javasolja a tisztségre.

A román miniszterelnök Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti (EP-) képviselőt, az EP alelnökét javasolja a Romániának járó európai uniós biztosi tisztségbe. Marcel Ciolacu ezt román újságírók előtt tartott brüsszeli sajtóértekezletén jelentette be csütörtökön, miután Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt.

Mivel kormányzati partnere, a néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) kifogásolta az előzetes koalíciós egyeztetések hiányát, Ciolacu leszögezte, hogy az uniós biztos személyére kizárólag a miniszterelnök tehet javaslatot, de "természetesen" Nicolae Ciuca PNL-elnökkel is tárgyalni fog.

Megjegyezte: az államfővel is egyeztetni szeretne a témáról, hiszen ő képviseli Romániát az Európai Tanácsban. Az ugyanis, hogy milyen "tárcát" kap Románia az új brüsszeli Bizottságban, csak ezután dől el.

Az év végi parlamenti és elnökválasztáson egymással rivalizáló román kormánypártok között az uniós biztos ügyében is kiéleződött a feszültség az utóbbi időben. A PNL elnöke kedden Facebook-bejegyzésben figyelmeztette a szociáldemokrata miniszterelnököt, hogy az Európai Bizottságban nem a PSD-nek, hanem Romániának jár egy uniós biztosi tisztség, amiről koalíciós megállapodás kellene szülessen. Ciuca szerint a "politikai bölcsesség párbeszédet kívánt volna", de sajnos "a PSD pártérdekeit a román nemzeti érdek elé helyezte".

Florin Roman, a PNL alelnöke egyenesen "rossz viccnek" nevezte Negrescu jelölését, aki szerinte - az azonos neműek élettársi kapcsolatát intézményesítő törvénytervezet kezdeményezőjeként - uniós biztosi kinevezésével "felhelyezi Romániát Európa LMBT-térképére". A PNL politikusa reményét fejezte ki, hogy a román ortodox egyház is szót emel Negrescu jelölése ellen.

A szociáldemokraták részéről Mihai Tudose alelnök, EP-képviselő azzal vágott vissza, hogy a PNL - Ludovic Orban vezette - akkori (kisebbségi) kormánya sem tartott konzultációt 2019-ben, amikor a PNL-ben húsz éve politizáló Adina Valeant, Crin Antonescu volt PNL-elnök feleségét javasolta az Európai Bizottságba.

Victor Negrescu Gyulafehérváron született 1985-ben, Brüsszelben és Párizsban járt középiskolába, majd a Bukaresti Tudományegyetemen szerzett politológusi oklevelet. Politikai pályafutását 17 évesen kezdte, a francia, majd a román szocialisták diák- és ifjúsági szervezeteiben tevékenykedett. Először 2014-2017 között volt EP-képviselő, majd 2020 óta ismét tagja az uniós törvényhozásnak.

2018 őszétől egy éven át európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter volt Viorica Dancila szociáldemokrata kormányában, de másfél hónappal azelőtt, hogy (2019 első felében) Románia átvette az uniós soros elnökséget, lemondott kormánytisztségéről.

Címlapról ajánljuk

Gellért Gábor: speciális gyakorlatokat is kitaláltak Rasovszky Kristófnak

Nemcsak mentálisan bizonyult a legerősebbnek a nyílt vízi úszók mezőnyében Rasovszky Kristóf, hanem fizikailag is topon volt a párizsi ötkarikás játékokon, ezért lett olimpiai bajnok – mondta az InfoRádióban Gellért Gábor, a szakág szövetségi kapitánya. Meglátása szerint a Szajna vizének minősége nem volt megfelelő, de példákat sorolva illusztrálta, hogy korántsem ismeretlen ez a probléma az úszók számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×