eur:
392.08
usd:
359.97
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 15-én. Két nappal korábban merényletet kíséreltek meg Trump ellen, a lövés a fülét érte.
Nyitókép: MTI/EPA/Allison Dinner

Donald Trump merénylője a lövöldözésnél is borzalmasabbra készült

Továbbra is rejtély a nyomozó hatóságok számára, hogy milyen indítékból cselekedett Thomas Matthew Crooks, amikor rálőtt Donald Trumpra szombaton a pennsylvaniai Butlerben tartott kampányeseményen.

A CNN cikkét ismertetve a 24.hu azt írja, hogy az amerikai hatóságok rekonstruálták a húszéves Crooks életének utolsó 48 óráját, továbbá tüzetesen átvizsgálták a telefonját és az internetes tevékenységeit, de nem jutottak közelebb a megoldáshoz. Az viszont kiderült, hogy pénteken Crooks egy közeli lőtéren járt gyakorolni (a hírek szerint tagja volt az egyesületnek). Másnap reggel a férfi vásárolt egy kétméteres létrát, aztán fegyverboltba ment, ahol 50 darab lőszert vett. Ezután beült a Hyundai Sonatajába és a gyűlés helyszínére ment.

Információk szerint a kocsi csomagtartójába rejtett egy rögtönözve összerakott robbanószerkezetet is. Egy robbanóanyagokkal teli fémdobozt, ami drótokkal volt összekötve egy vevőegységgel és egy jeladóhoz kapcsolódott, ami Crooksnál volt. A helyszínre érve aztán a (feltehetően újonnan vásárolt) létrája segítségével felmászott a tetőre, ahonnan később a lövéseket is leadta. Két nappal a merénylet után a hatóságok nem tudtak rájönni, hogy Crooks miként szerelhette össze a kocsijában talált kapcsolószerkezetet. Viszont

nem zárják ki, hogy a lövöldözés csak elterelésül szolgált volna, és valójában robbantani akart.

Az internetes keresési előzményeit megvizsgálva nincs jele annak, hogy korábban egyáltalán érdeklődött volna a téma iránt. A kódolás és a különböző játékok kimerítették az érdeklődését a vizsgálatok alapján, szélsőséges jeleket azonban nem fedeztek fel.

Ez megerősítést nyert azután is, hogy kikérdezték a családtagjait és a barátait, illetve, hogy átnézték a szobáját és a telefonját.

A rendőrség nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy bepillantást nyerhettek Crooks telefonjába, az ott találtak viszont nem támasztják alá, hogy bárminemű politikai vagy ideológiai motivációja lehetett a merényletnek.

Címlapról ajánljuk

Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

A 39 éves ohioi szenátor James David Vance lesz a republikánus Donald Trump alelnökjelöltje az Egyesült Államok novemberi elnökválasztásán. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint ő hozhatja az egyik billegő államot, Ohiót, megszólíthatja a kiábrándult fiatalokat és az amerikai alsó-középosztályt is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×