eur:
393.25
usd:
362.77
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Pixabay

Orosz szabotázsakció egy német fegyvergyártó ellen

Gyújtogatásos merényletet követtek el egy berlini üzem ellen, a hatósági vizsgálat szerint a Németországban fegyvereket is gyártó Diehl ipari komplexum volt a célpont. A gyanú szerint orosz szabotázsakció történt.

Német hírportálok beszámolója szerint a Diehl fegyvergyártó részlege Dél-Németországban működik, a berlini üzem, a Diehl Metal Application pedig a többi között fémalkatrészeket gyárt az autóipar számára.

Az illetékes német hatóságokat ténylegesen az amerikai The Wall Street Journal című lap vezette nyomra. Az újság több mint egy hónappal a lichterfeldi tűzvész után arról tudósított, hogy valójában orosz szabotőrök állnak a német gyár ellen elkövetett gyújtogatásos merénylet mögött, miközben az illetékes német hatóságok korábban úgy vélték, hogy ipari baleset történt.

A merénylők állítólagos célja az volt, hogy zavarják, illetve akadályozzák fontos fegyverek és lőszerek Ukrajnába történő szállítását. Konkrét bizonyítékot ugyan nem találtak, mert a tűz szinte az egész berlini üzemépületet tönkretette, de a feltételezett orosz szabotázsakcióra lehallgatott elektronikus üzenetek utaltak. A Bild című lap szerint állítólag egy külföldi titkosszolgálat tájékoztatta a német hatóságokat az orosz részvételről.

A t-online portál emlékeztetett arra is, hogy nem először gyanúsítják Oroszországot szabotázscselekmények elkövetésével Németországban. Ennek kapcsán utalt arra, hogy az északi Áramlat gázvezeték elleni támadás utáni nyomok szinten Oroszországba vezetnek.

Oroszország által felbérelt "tapasztalt szakembereknek" minősített bűnözők más európai országokban is tevékenykednek – írta a portál Angliát, Lengyelországot és Lettországot említve.

A háttérben állítólag a GRU orosz titkosszolgálat áll. Az ügynökök által követett "minta" hasonló. Az adott országokban olyan civileket toboroznak, akiknek már lehet bűnügyi tapasztalatuk és kriptovalutában fizetnek nekik. A toborzás általában a közösségi médián keresztül, például a Telegramon történik. Biztonsági hatóságok szerint Moszkva oroszul beszélő ukrán migránsokat is próbál toborozni szabotázsakciók végrehajtására.

A Diehl egyébként különösen a fegyverkezési részleg által kifejlesztett IRIS-T légvédelmi rendszerről ismert, amelyet Ukrajnában is használnak.

A berlini hatóságok folytatják a nyomozást. A The Wall Street Journal leleplezése ellenére teljes mértékben nem zárják, ki, hogy a berlini külvárosi üzemben a tüzet mégis műszaki probléma okozta. Ha viszont egyértelműen bebizonyosodik a "leleplezés", számos, a közelmúltban balesetnek minősített incidenst újra kell értékelni – fogalmazott egy berlini hatósági képviselő.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×