eur:
397.29
usd:
371.31
bux:
71346.66
2024. június 27. csütörtök László
Oil storage spheres tank at night
Nyitókép: CHUNYIP WONG/Getty Images

A gázkereskedelmet is érinti az újabb, Oroszország elleni szankciócsomag

Az Európai Unióhoz akkreditált nagykövetek elfogadták az Oroszországgal szembeni 14. szankciós csomagot. A magyar kormány nem tiltakozott.

Ahogy a korábbiaknak, ennek a csomagnak is az a célja, hogy csökkentse Oroszország bevételeit, amelyből a háborút tudja finanszírozni. A hírt a belga soros elnökség jelentette be az X-en. Mint a hvg.hu összefoglalta, az intézkedések legfontosabb eleme, hogy szankciókat vezet be az Oroszországból származó cseppfolyósított földgázra (LNG), amelyből több tagállam is komoly mennyiséget vásárolt azóta, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. A mostani tiltás nem teljes körű, ugyanis csak azokra a szállítmányokra vonatkozik, amelyeket európai vállalatok tovább akarnak értékesíteni harmadik országoknak.

Az Energiával és Tiszta Levegővel Foglalkozó Kutatóközpont (CREA) jelentése szerint az EU-s országok tavaly 8,3 milliárd eurót fizettek 20 milliárd köbméter orosz LNG-ért, ami a teljes gázfogyasztás 5 százaléka. De ebből körülbelül 1,6 milliárd köbmétert használtak az EU-ban, vagyis a maradék részt érintik a szankciók. Egy másik adat: tavaly a G7-országok tengeri szállítmányozása bonyolította Oroszország LNG-exportjának 93 százalékát, a szállítás értéke 15,5 milliárd euró volt.

Ez Oroszországnak is érzékeny veszteség, mert három, még nem működő oroszországi LNG-beruházás jövőbeni termelését is érinti, az innen származó LNG-nek ezzel a döntéssel elveszett a piaca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Drasztikus döntést mérlegel Joe Biden: amerikaiak mehetnek Ukrajnába, Kijev hatalmasat nyerhet a veszélyes játszmán

Drasztikus döntést mérlegel Joe Biden: amerikaiak mehetnek Ukrajnába, Kijev hatalmasat nyerhet a veszélyes játszmán

A Biden-kormány jelenleg azt mérlegeli, hogy feloldja a „katonai magánvállalatok” Ukrajnába küldésére kihelyezett de facto tilalmat. Mivel ez az információ már kiszivárgott az amerikai sajtóba, jó esély van rá, hogy a jelenlegi adminisztráció meg is hozza a háború elején még elképzelhetetlen döntést. A katonai magánvállalatok ebben az esetben olyan cégeket jelentenek, amelyek harcjárművek, haditechnikai eszközök karbantartásával foglalkoznak, de hosszabb távon ennél többről is szó lehet. A döntés Ukrajnának hatalmas segítséget jelenthet, de a háborút jó eséllyel tovább eszkalálja majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×