eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Saab 340 AEW&C légtérfigyelő és korai előrejelző repülőgép. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Svéd csúcstechnológia figyeli hamarosan Ukrajna légterét

Hamarosan a svéd légierőnél rendszerben álló Saab 340 AEW&C légtérfigyelő és korai előrejelző repülőgépeket kaphat Ukrajna.

Svédország bár csak nemrég vált a NATO teljes jogú tagjává, már eddig is jelentő támogatást adott Ukrajnának. A legkorszerűbb Archer önjáró lövegek és a CV 90-es gyalogsági harcjárművek mellé most két, első vonalbeli légtérfigyelő repülőgépet is átadnának - közölte a svéd védelmi minisztériumra hivatkozva az egyik internetes portál. 300-400 km távolságból tudják felderíteni az ellenséges repülőgépeket, cirkáló rakétákat, drónokat, vagy hajókat.

A Saab 340 AEW&C repülőgépeket a NATO-ban rendszeresített Link-16 adatközlő rendszerrel is felszerelték, amelyek valósidejű, harcászati információkat képesek zavar védetten továbbítani. Ezekkel elsősorban az ugyancsak hamarosan Ukrajnába érkező F-16 vadászbombázók bevetéseit lehet majd hatékonyan támogatni. A légtérfigyelő gépek által felderített célpontok adatait titkosítottan és azonnal át lehet játszani a támadógépeknek. Ilyen adatátviteli berendezéssel szerelték fel a magyar Gripeneket is.

Azonban a portál a hírrel kapcsolatban megjegyzi, hogy a légtréfigyelő gépek személyzetének kiképzése legalább egy évet vesz igénybe. Ezért az ukrán kezelők oktatása valószínűleg már korábban megkezdődhetett Svédországban.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×