eur:
398.24
usd:
371.94
bux:
69536.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
MGM-140 ATACMS, rövid hatótávolságú, amerikai rakéta. Forrás: mil.in.ua
Nyitókép: Forrás: mil.in.ua

Az ukránok félmilliárd dolláros tűzijátékot rendeztek az oroszoknak

Az orosz hadsereg legkorszerűbb légvédelmi rakétarendszerét lőtték szét az ukránok Donyeck régióban, Moszpinye település közelében.

Egy drónnal készítették az ukránok az orosz Sz-400 Triumf légvédelmi rendszer pusztulását megörökítő videót. Ez az orosz hadsereg legmodernebb légvédelmi rendszere.

A mintegy 500 millió dollárba kerülő fegyverrendszer akár több száz kilométerre lévő légi célokat is megsemmisíthet, de arra is alkalmas, hogy földi célpontokat támadjanak vele. Egy üteg általában egy irányítóközpontból, felderítő és tűzvezető lokátorból, kiszolgáló egységekből, valamint olyan indítókból áll, amelyekből különböző hatótávolságú rakétákat lehet kilőni. Természetesen minden elemet terepjáró járművekre telepítettek, így az Sz-400-as rendszer nem helyhez kötött.

Az első képeken még azt látni, amint az oroszok több rakétát is útjára bocsátanak, nem is gyanítva, hogy mennyire közel a vég. Ez pillanatok múlva érkezik egy amerikai gyártmányú, MGM-140 ATACMS, rövid hatótávolságú rakéta képében.

A rakéta kazettás robbanófejet hordozott, amely a cél fölött, egy bizonyos magasságban, több száz alma nagyságú repesz töltetre esik szét, és ezek óriási területet tarolnak le. Ahogy az a felvételen is látszik: mintha acéltüskékből álló zápor verné el az orosz üteget.

Ez a másik videó a támadást követően készült:

Az Egyesült Államok sokáig elzárkózott attól, hogy átadja Ukrajnának a HIMARS sorozatvetőkből indítható, MGM-140 ATACMS rakétákat. A vonakodás oka az volt, hogy a rakéták 300 km hatóválsága alkalmas az orosz hátországban lévő célpontok támadására is. Washington pedig attól tartott, hogy ha az ukránok orosz területeket támadnak, akkor azzal okot adnak a háború kiszélesítésére és esetleg atomfegyverek bevetésére is.

Moszkva azonban kihasználta ezt a helyzetet és az ukrán határ közvetlen közelébe hatalmas katonai erőt vont már össze. Mint arról az Infostart is beszámolt, Antony Blinken külügyminiszter legutóbbi kijevi látogatása után azt javasolta: az USA a továbbiakban már ne akadályozza, hogy az ukránok amerikai fegyverekkel is támadhassák az orosz területeken lévő katonai célpontokat.

Ez azonban azért kockázatos, mert az orosz alkotmány szerint, ha támadás éri az ország területét, akkor azt akár atomfegyverek bevetésével is vissza kell verni. Ellenben erre hivatkozva az oroszok eddig a határaik mögül háborítatlanul pusztíthatták a szomszédos országot.

Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×