eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Tilosban parkolás.
Nyitókép: Simon McGill / Getty Images

New Yorkban valami nagyon különlegeset találtak ki a tilosban parkolók ellen

Az amerikai nagyvárosban már nem divat a kerékbilincs. Más módszerrel akadályozzák meg a rendőrök, hogy a tilosban parkoló autósok megússzák a büntetést.

Az Egyesült Államokban nagyon komolyan veszik a tilosban parkolást. Az 1835-ös nagy New-York-i tűzvést követően a városok vezetői sorra hozták a szigorú építési és tűzvédelmi intézkedéseket. 1860-tól kezdtek megjelenni az épületeken a jellegzetes tűzlépcsők és hozzáláttak az utcai tűzcsapok hálózatának kiépítéséhez. Csakhogy az emberek lovaskocsikkal, szekerekkel gyakran álltak meg a tűzoltás szempontjából kulcsfontosságú helyeken, akadályozva ezzel a mentést egy katasztrófa esetén.

Ezért szigorúan megtiltották például azt, hogy bármilyen járművel a tűzcsapok elé lehessen parkolni. De számos más okból is korlátozzák a járművekkel való megállást és aki ezt figyelmen kívül hagyja az szigorú büntetésre számíthat. Eddig kerékbilincset használtak a tilosban parkolók ellen, amit addig nem vettek le a rendőrök, amíg a szabályszegő ki nem fizette a bírságot. Ha pedig egy bizonyos idő elteltével nem jelentkezett a tulajdonos, akkor elvontatták a járművet.

Ám a trükkösebb szabálysértők megtalálták a módját annak, hogy miként lehet leszedni a kerékbilincset. Ilyen videók a közösségi médiában is megjelentek, ami nem tette igazán boldoggá a rend amerikai őreit sem. Ezért New Yorkban új módszerhez folyamodtak, annak érdekében, hogy a szabálytalankodó autósok ne úszhassák meg a büntetést.

Egy különleges, két részből álló táblát helyeznek a jármű szélvédőjére, amit aztán két jókora szívókoronggal rá is cuppantanak az üvegre. A vákuum több mint 450kg erővel szorítja a két táblát a szélvédőre, így lehetetlen az eltávolítása anélkül, hogy megrongálódna az üveg. Viszont teljesen eltakarják a vezető elöl a kilátást, így képtelen a járművel elhajtani.

A táblák egy tengeri állatról, a kacslábú rákról (angolul Barnacle) kapták a nevüket. A rendőr csak azután szünteti meg a vákuumot és teszi szabaddá a szélvédőt, hogy a szabálytalankodó leszurkolta a büntetést. Az új eszköz sokkal könnyebb mint a kerékbilincs és a használata is jóval egyszerűbb. Ráadásul egyelőre még nincs megfelelő módszer arra, hogyan lehetne leszedni a rendőrök tudta nélkül.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×