eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Georgia, Tbilisi, old Parliament building on Rustaveli Avenue, built 1938-1953, with people
Nyitókép: John Elk III / Getty Images

Összeverekedtek a grúz honatyák a parlamentben

A vitatott "külföldiügynök-törvény" tárgyalása során a képviselők között verekedés tört ki.

A parlamenti vitáról készült felvételeken látható volt, ahogy az ellenzék egyik tagja a Grúziai Álom - Demokratikus Grúzia kormánypárt egyik képviselőjét fejen üti. Ennek nyomán verekedés tört ki a honatyák között, és meg is szakították az élő parlamenti közvetítést.

A törvényhozás napirendjén egy olyan szabályozás vitája szerepelt, amelynek értelmében minden, a működési költsége több mint 20 százalékát külföldről szerző civil szervezetnek hatósági nyilvántartásba kell vetetnie magát, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják őket. A törvény eredeti változatában még az ilyen szervezeteket "külföldi ügynökként" kellett volna regisztráltatni, a mostani változat azonban már olyan szervezetekről szól, "amelyek egy külföldi hatalom érdekeit képviselik".

A kormánypárt április elején jelentette be, hogy a tavaly tömegtüntetések nyomán egyszer már elbukott jogszabályt - átdolgozott formában - ismét beterjeszti a parlamentbe.

A tbiliszi törvényhozás épülete előtt hétfőn több tucat ember tüntetett az Oroszországban 2012 óta hatályos hasonló jogszabály mintájára készült törvénytervezet elfogadása ellen. Sokan uniós zászlókat lengettek, és azt skandálták: "Nem az orosz törvényre!". A tavaly december óta uniós tagjelölti státusszal rendelkező országtól Brüsszel a vonatkozó előterjesztés mihamarabbi visszavonását követelte.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×