eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Federal security service. Russian FSB officer in assault gear
Nyitókép: Grigorenko/Getty Images

Robbanó szentképeket és kegytárgyakat foglalt le az orosz titkosszolgálat - videó

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt közölte, hogy ortodox ikonokba és kegytárgyakba rejtett robbanószerkezeteket és robbanóanyagot talált, amelyeket Oroszországba akartak csempészni.

Az FSZB határőrei és az orosz vámőrök a lett-orosz határon, a Pszkov megyei ubilinkai közúti átkelőhelyen tartóztattak fel egy járművet, amely az Ukrajna-Románia-Magyarország-Szlovákia-Lengyelország-Litvánia-Lettország útvonalon érkezett Oroszországba. Az autóban ikonnak álcázott, bevetésre kész, 27 házi készítésű robbanószerkezetet, 70 kilogrammnyi nagy erejű, iparilag előállított műanyag robbanóanyagot, 91 elektromos detonátort és egy RPG-7-es rakétagránát alkatrészeit foglalták le.

Az orosz belügyminisztérium által kiadott tájékoztatás szerint az ikonokban a TNT-nél másfélszer nagyobb erejű hexogén volt, olyan mennyiségben, amennyivel fel lehetett volna robbantani egy négyemeletes épületet. A tárca szerint gyárilag előállított és késleltetővel ellátott, olyan gyújtószerkezeteket is lefoglaltak, amilyeneket a fegyveres erők különleges egységei szabotázsakciókhoz szoktak használni.

A jármű vezetőjét őrizetbe vették. Személyazonosságát és azt, hogy gyanú szerint milyen szerepet játszott az incidensben, az FSZB nem közölte. A gyanúsított ellen robbanóanyagok és robbanószerkezetek csempészése címén indult büntetőeljárás, ez pedig 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Argument i Fakti című lapban kedden megjelent interjújában azzal vádolta meg a NATO-t, hogy "nem riad vissza terrorszervezetek felhasználásától sem a saját érdekében". Azt is állította, hogy a szövetség Washington eszköze a "hibrid háborúk" lefolytatásában, tagországai pedig engedelmesen követik a gazdasági szankciók bevezetésére, a pénzügyi források befagyasztására, hírszerzési tevékenységre, pszichológiai műveletekre és kibertámadásokra vonatkozó utasításokat, továbbá részt vállalnak az "angolszászok" politikájával szembe szegülő országok államigazgatási rendszerének aláásásában és belső rendjük megbontásában.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő állásfoglalást tett közzé kedden, amelyben a "megrendezett" bucsai mészárlás második évfordulója alkalmából Oroszország nevében azt követelte, hogy a nemzetközi intézmények hagyjanak fel a "kijevi rezsim" fedezésével, és biztosítsák a történtek alapos kivizsgálását. A nyomozásnak a szóvivő szerint végre fel kellene tárnia az áldozatok kilétét, a haláluk idejét és okát, a holttestek mozgatásának nyomait, valamint a felelősöket.

Emlékeztett arra: Moszkvának a nemzetközi szervezetekhez, köztük az ENSZ szakosított szervezeteihez intézett, arra vonatkozó kérései, hogy teljesen tárják fel a Bucsában történtek körülményeit, máig teljesítetlenek maradtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×