eur:
394.14
usd:
369.77
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
A Galápagosi Nemzeti Park felvételén láva tör fel a La Cumbre tűzhányóból az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigeteki Ferdinanda-szigeten 2024. március 2-án. A tűzhányó legutóbb négy éve, 2020 januárjában tört ki.
Nyitókép: MTI/AP/Galápagosi Nemzeti Park/Andy Torres

Lenyűgöző látványt nyújt a Galápagos-szigeteki vulkánkitörés

A La Cumbre vulkán közel négy év csend után ébredt fel, de régen produkált ilyen látványos aktivitást.

A Galápagos-szigetek egyik lakatlan szigetén lévő vulkán kitört, és megvilágította az éjszakai égboltot, miközben a láva a tenger felé zúdult lefelé az oldaláról - írja az Index az ABC News híradása nyomán.

A La Cumbra vulkán a Fernandina szigeten található, és szombat éjfél körül kezdett kitörni, ami az Ecuadori Geofizikai Intézet tisztviselői szerint a legnagyobb kitörés lehet 2017 óta. Az 1476 méter magas vulkán legutóbb 2020-ban aktivizálódott.

A kitörés nem jelent veszélyt emberekre, azonban a sziget számos állatfajnak ad otthont, például leguánoknak, pingvineknek és röpképtelen kormoránoknak - írja a lap.

2019-ben a tudósok egy több mint egy évszázada nem látott óriásteknősre bukkantak a szigeten, amelyet már kihaltnak hittek.

A La Cumbre vulkán az egyik legaktívabb a Galápagos-szigetláncban, amely világszerte híres arról, hogy segített Charles Darwin 19. századi brit tudósnak kidolgozni evolúciós elméletét.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×