eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Galápagosi Nemzeti Park felvételén láva tör fel a La Cumbre tűzhányóból az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigeteki Ferdinanda-szigeten 2024. március 2-án. A tűzhányó legutóbb négy éve, 2020 januárjában tört ki.
Nyitókép: MTI/AP/Galápagosi Nemzeti Park/Andy Torres

Lenyűgöző látványt nyújt a Galápagos-szigeteki vulkánkitörés

A La Cumbre vulkán közel négy év csend után ébredt fel, de régen produkált ilyen látványos aktivitást.

A Galápagos-szigetek egyik lakatlan szigetén lévő vulkán kitört, és megvilágította az éjszakai égboltot, miközben a láva a tenger felé zúdult lefelé az oldaláról - írja az Index az ABC News híradása nyomán.

A La Cumbra vulkán a Fernandina szigeten található, és szombat éjfél körül kezdett kitörni, ami az Ecuadori Geofizikai Intézet tisztviselői szerint a legnagyobb kitörés lehet 2017 óta. Az 1476 méter magas vulkán legutóbb 2020-ban aktivizálódott.

A kitörés nem jelent veszélyt emberekre, azonban a sziget számos állatfajnak ad otthont, például leguánoknak, pingvineknek és röpképtelen kormoránoknak - írja a lap.

2019-ben a tudósok egy több mint egy évszázada nem látott óriásteknősre bukkantak a szigeten, amelyet már kihaltnak hittek.

A La Cumbre vulkán az egyik legaktívabb a Galápagos-szigetláncban, amely világszerte híres arról, hogy segített Charles Darwin 19. századi brit tudósnak kidolgozni evolúciós elméletét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×