eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Odüsszeusz amerikai Hold-szonda. Forrás: Intuitive Machines
Nyitókép: Intuitive Machines

Bár az oldalára dőlt, de működik a legújabb amerikai Hold-szonda

Az Odüsszeusz igazán kalandos leszállást hajtott végre a Hold déli pólusa közelében.

Ötven év óta ez az első amerikai űrjármű, amely leszállt a Holdon, igaz a manőver nem sikerült hibátlanul. A Reuters jelentése szerint a Odüsszeusz egyik lába elakadhatott az egyenetlen Hold talajon és a majdnem négy méter magas, hatszögletű szonda az oldalára dőlt.

Ugyanakkor a Hold járművet felbocsátó magáncég a Intuitive Machines szakértői azt állítják, hogy ez csak kisebb kellemetlenséget jelent, mert a szonda hat, a NASA által készített kutatóegysége - egy kivételével - működő képes maradt. Stephen Altemus, a cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az Odüsszeusz az előre kijelölt leszállóhely közelében ért talajt és már sikerült is életre kelteni a rendszereit.

A brit hírügynökség szerint időközben kiderült, hogy a küldetés majdnem kudarcot vallott. Emberi mulasztás következtében ugyanis nem működött a szonda lézertávmérője. A műszert csak a leszállás előtt nem sokkal tudták újból működésbe hozni. A cég korábban azt közölte, hogy az Odüsszeusz fejjel lefelé érkezett a Hold felszínére, de Stephen Altemus azt közölte, hogy ezt csak a telemetriai adatok téves értelmezése miatt gondolták. Szonda az oldalán fekszik, ami nem ideális, de működik - közölte az Intuitive Machines.

Ez a videó a leszállás pillanatait örökítette meg az irányító központban illetve a animáció segítségével.

Úgy tudni, hogy a szonda tetején lévő napelem jelenleg rossz irányba néz, így bizonytalan a működése is. Viszont a cég vezetője azt közölte, hogy az egyik oldalsó energia forrás működőképes, és az űrszonda akkumulátorait sikerült teljesen feltölteni.

A személyzet nélküli robot űrszonda csütörtökön érte el a Hold felszínét, miután a bonyolult utolsó megközelítés és süllyedés közben gondok akadtak a navigációs rendszerével. Ahhoz, hogy az irányítók elkerüljék a katasztrófát egy olyan műszaki megoldást kellett alkalmazniuk, amit korábban még nem próbáltak ki. A Houston-i székhelyű magánvállalat vezetői bizakodóak és azt mondják: annak ellenére is végre tudják hajtani a küldetést, hogy az Odüsszeusz az oldalára dőlt.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×