eur:
389.38
usd:
363.17
bux:
68131.85
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
HIMARS, rakéta sorozatvető. Forrás: Getty Images
Nyitókép: Anton PetrusForrás: Getty Images

Alig érkezett meg a frontra az orosz csúcsfegyver, az ukránok máris kilőtték – videó

Az orosz hadsereg legkorszerűbb felderítő radarját egyetlen HIMARS rakétával tették ártalmatlanná az ukránok.

Alig pár óra telt csak el azt követően, hogy a moszkvai védelmi minisztérium bejelentette: az ukrajnai frontra vezényeltek néhány 1K148 Jasztreb-AV tüzérségi felderítő radarrendszert.

A 250 millió dolláros rádiólokátor sz orosz hadipar egyik legújabb fejlesztése, és arra tervezték, hogy az ellenséges tüzérségi állások helyét kutassa fel. A beérkező lövedékek sebességét és röppályáját figyelve a rendszer számítógépei meghatározzák a kilövés pontos helyét. Aztán már zúdulhat is az ellenséges ütegre a válaszcsapás.

A Jasztreb-AV annyira új, hogy a rendszerbe állítása is csak 2022-ben kezdődött meg. Sok technikai részletet eddig nem hoztak nyilvánosságra. Csak annyit tudni, hogy a rendszert egy négytengelyes, VAZ-6910-025 típusú terepjáró teherautóra telepítették. A jármű hátuljára szerelt hatalmas antenna minden bizonnyal úgynevezett AESA rendszerű, vagyis a radarhullámokat elektronikusan "mozgatja".

Az ilyen, fázisvezérelt antennáknak számos előnyük van a hagyományos kialakítású, mechanikus sugáreltérítésűekhez képest. Nincs bennük mozgó alkatrész, ezért kevésbé hajlamosak a meghibásodásra. Nincsen szükség az antennát mozgató szerkezetre sem, így a kisugárzott jel iránya sokkal gyorsabban, néhány nanoszekundum alatt változtatható. Ráadásul egyszerre több irányba is képesek sugározni, így több célt tudnak egyidejűleg követni.

Persze csak akkor, ha működnek. A videón látható 1K148 Jasztreb-AV kezelői azonban éppen csak megkezdték a radar beüzemelését. Ekkor csapott le az ukrán tüzérség egyetlen, HIMARS sorozatvetőből kilőtt rakétája, és telitalálattal verte szét a rendszert.

A sikeres találathoz nyilván az is kellett, hogy az ukránok megfelelően precíz felderítési adatokkal rendelkezzenek, tehát pontosan tudták, hol keressék az orosz csúcsradart.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×