eur:
389.31
usd:
363.72
bux:
68259.02
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Recep Tayyip Erdogan török elnök az Olaf Scholz német kancellárral a berlini kancellári hivatalban tartott sajtóértekezleten 2023. november 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Szakértő: a török elnök politikailag már jóvá is hagyta Svédország NATO-csatlakozását

Tarik Demirkán, a Türkinfó főszerkesztője az InfoRádióban azt mondta, a török parlament külügyi bizottságában történt jóváhagyás után néhány héttel Törökország már rá is bólinthat Svédország NATO-csatlakozására. Egy amerikai-török alku állhat a háttérben.

Törökországot már csak egy lépés választja el attól, hogy ratifikálja Svédország NATO-tagságát, miután a parlament külügyi bizottsága zöld utat adott a lépéshez.

"Bár a török ellenzék szerint Svédország továbbra is túl barátságos az általuk terroristaként számon tartott kurd aktivistákkal szemben, az Egyesült Államok köthetett alkut Törökországgal a ratifikálás érdekében" - mondta el az InfoRádióban Tarik Demirkán, a Türkinfó főszerkesztője, aki szerint a török külügyi bizottsági jóváhagyás "meglepetésszerű" volt.

Felhívta a figyelmet, hogy a következő lépés a parlamenti jóváhagyás lesz, de azt nem tudni, mikor következik ez be.

De miért volt meglepetés?

"A kormánypártok javaslatára hozták fel a bizottságban, az ellenzék tulajdonképpen ellene foglalt állást, mert úgy gondolta, nincs változás az eredeti helyzethez képest, a követelésekben Svédországgal szemben. De a háttérben nyilvánvalóan egy amerikai-török alku állhat: F-16-os vadászgépek ügye, mert Erdogan elnök beszélt Biden amerikai elnökkel, ennek következtében Törökországban olyan hírek jelentek meg, hogy bár hivatalosan nem erősítették meg, de az Egyestül Államok hajlandó ilyen vadászgépeket adni, Biden elnök erről már nyilatkozott is, bár a Kongresszus fenntartja a jogot az ügyben, hogy egyelőre történjen meg a török jóváhagyás, csak azután jöhet az F-16-osok teljesítése."

Véleménye szerint most az a kérdés, hogy ki fog először teljesíteni.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumi szóvivője is megnyilvánult az ügyben, Matthew Miller azt mondta, örül, hogy a török külügyi bizottság jóváhagyta a kérést, de várni kell a következő lépést, aztán lehet a repülőkről beszélni.

Hogy gesztus volt-e a török fél részéről a mostani döntés, arról azt mondta, azért több annál.

"Az utolsó lépés van hátra, Erdogan pártja és a nacionalisták készen állnak, ők támogatták a svéd NATO-tagságot a külügyi bizottságban is. Ez azt mutatja, Erdogan politikailag már jóváhagyta a döntést, az utolsó pillanatok jönnek a következő hetekben, a kérdés meg fog oldódni."

Törökországban parlamenti szünet van, de rendkívüli ülést bármikor össze lehet hívni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×