eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Tűz az eszéki Drava International műanyagfeldolgozó üzemben. Forrás: X / NEXTA
Nyitókép: Forrás: X / NEXTA

Részsikert értek el a tűzoltók az eszéki műanyagfeldolgozónál - videó

A tűzoltóknak meg tudták akadályozni, hogy a lángok tovább terjedjenek a város déli kijáratánál található Drava International műanyagfeldolgozó üzemben.

Ivan Anusic, Eszék-Baranya megye elöljárója a helyszínen újságíróknak elmondta: bár itt-ott vannak még gócok, a problémát jelenleg az intenzív füst jelenti, amely közel a talajhoz, a szél irányától függően terjed.

"Figyeljük az időjárás-előrejelzést és a szél mozgását, mert még két-három napig kitart a füst. A tűzoltók még ma megkezdik a tűz helyszínének földdel való letakarását, hogy megakadályozzák a további szivárgást" - magyarázta Anusic.

Közlöte azt is: megvárják a hivatalos elemzéseket a károkról, és utána kérni fogják a kormánytól a környezeti katasztrófa kihirdetését. "Látnunk kell, hogy ez a katasztrófa milyen mértékben okozott károkat, elsősorban a füst, amely már 24 órája gomolyog a tűz helyszínén, és nemcsak a levegőt, hanem a talajt is szennyezi - hangsúlyozta az elöljáró.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a tűz keletkezésének okáról még korai beszélni, de reményét fejezte ki, hogy a zágrábi igazságügyi szakértői központ munkatársai, akik hamarosan a helyszínre érkeznek, megállapítják ezt.

A tűz, amely szerdán éjszaka, valamivel egy óra előtt ütött ki az üzem területén, rövid idő alatt óriási méreteket öltött, és három hektáron pusztított. A lángra kapott műanyagbálák közelében 850-1000 fokra is felforrósodott a levegő - mondta a tűzoltóparancsnok. Az oltásban 180 tűzoltó vett részt, közülük hárman megsérültek. Egyikük súlyosan, miután egy felolvadt, forró műanyaggal teli aknába esett, és testfelületének fele megégett.

A műanyag égése során keletkezett füst mérgező vegyületeket is tartalmaz. A levegő minőségét szerda óta mobil csapatok elemzik a különböző zónákban, és folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a szennyezettség mértékéről.

A legfrissebb eredmények lebegő részecskék megnövekedett koncentrációját, valamint sztirol és etil-benzol jelenlétét mutatták ki a tűz helyszínén és a közeli Antunovac településen, míg máshol a leletek normális, határértékeken belüli adatokat mutattak.

A Horvát Közegészségügyi Intézet továbbra is arra kérte a környező lakosokat, hogy tartsák csukva a nyílászárókat, és ha csak tehetik, ne tartózkodjanak a szabadban, mérgező anyagok belélegzését elkerülendő.

Figyelmeztettek, hogy a veszély nem múlik el máról holnapra, mert a levegőben lebegő szennyező anyagok sokáig ottmaradhatnak, és a szél erősségétől függően a tűz helyétől távolabb eső területeken is lecsapódhatnak. A közegészségügyi intézet ajánlásokat is megfogalmazott: egyebek között az orvosi maszk viselését, illetve azok számára, akik légúti megbetegedésekkel küzdenek, az FFP3-as maszkot a szabadban.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×