eur:
380.36
usd:
351.54
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Ukrajnában kilőtt német, Marder 1A3 lövészpáncélos. Forrás: X / Ukraine Weapons Tracker
Nyitókép: Forrás: X / Ukraine Weapons Tracker

Az oroszok igazolhatóan kilőtték Ukrajnában az első német lövészpáncélost

A Marder 1A3 típusú lövészpáncélost Verbove térségében pusztították el, ahol jelenleg a leghevesebb harcok dúlnak.

Bár az oroszok már többször is beszámoltak arról, hogy kilőttek Marder 1A3 német gyalogsági harcjárműveket, azonban mindeddig nem lehetett ezeket a bejelentéseket hitelt érdemlően igazolni - írja a Portfolio. Csupán olyan képek és videók láttak napvilágot, amelyek megrongálódott járművekről készültek, de azt nem lehetett bizonyítani, hogy a szerkezetek javíthatatlanná váltak volna.

A most közzé tett felvételen azonban az látszik, hogy a találatot követően a Marder 1A3 kigyulladt és valószínűleg javathatatlanul megrongálódott, vagy esetleg fel is robbant.

Az ukránok összesen 40 darab ilyen lövészpáncélost kaptak eddig Németországtól, és még további 60 szállítását ígérték nekik.

A Marder 1A3 azonban nem számít modern harceszköznek. Még a múlt század 60-as éveinek második felében tervezték, az akkori Nyugat-Németország szárazföldi hadereje számára. A lövészpáncélos 1971-ben állt hadrendbe és néhány alaposan továbbfejlesztett példánya még mindig rendszerben áll. Körülbelül 2100 darabot gyártottak, a Bundeswehren kívül a chilei hadsereg is rendszeresített a német hadrendből kivont, koros járművekből mintegy 200 felújított példányt.

Jelenleg a Marder 1A5 típusváltozat tekinthető a legkorszerűbbnek, de ilyeneket Ukrajna egyelőre még nem kapott. Németországban a 2010 évek óta folyik a váltótípus, a sokkal korszerűbb Puma gyalogsági harcjármű szolgálatba állítása.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Új világrendről beszélt Putyin

Új világrendről beszélt Putyin

Oroszország fokozni fogja aktivitását a világpolitikában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kremlben, 21 új külföldi nagykövet megbízólevél-átadásán. Putyin elmondta: a világ a turbulencia állapotában van, azonban a radikális átalakulás során az egypólusú rendszert új, igazságosabb, többpólusú világrend váltja fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×