eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Ukrajnában kilőtt német, Marder 1A3 lövészpáncélos. Forrás: X / Ukraine Weapons Tracker
Nyitókép: Forrás: X / Ukraine Weapons Tracker

Az oroszok igazolhatóan kilőtték Ukrajnában az első német lövészpáncélost

A Marder 1A3 típusú lövészpáncélost Verbove térségében pusztították el, ahol jelenleg a leghevesebb harcok dúlnak.

Bár az oroszok már többször is beszámoltak arról, hogy kilőttek Marder 1A3 német gyalogsági harcjárműveket, azonban mindeddig nem lehetett ezeket a bejelentéseket hitelt érdemlően igazolni - írja a Portfolio. Csupán olyan képek és videók láttak napvilágot, amelyek megrongálódott járművekről készültek, de azt nem lehetett bizonyítani, hogy a szerkezetek javíthatatlanná váltak volna.

A most közzé tett felvételen azonban az látszik, hogy a találatot követően a Marder 1A3 kigyulladt és valószínűleg javathatatlanul megrongálódott, vagy esetleg fel is robbant.

Az ukránok összesen 40 darab ilyen lövészpáncélost kaptak eddig Németországtól, és még további 60 szállítását ígérték nekik.

A Marder 1A3 azonban nem számít modern harceszköznek. Még a múlt század 60-as éveinek második felében tervezték, az akkori Nyugat-Németország szárazföldi hadereje számára. A lövészpáncélos 1971-ben állt hadrendbe és néhány alaposan továbbfejlesztett példánya még mindig rendszerben áll. Körülbelül 2100 darabot gyártottak, a Bundeswehren kívül a chilei hadsereg is rendszeresített a német hadrendből kivont, koros járművekből mintegy 200 felújított példányt.

Jelenleg a Marder 1A5 típusváltozat tekinthető a legkorszerűbbnek, de ilyeneket Ukrajna egyelőre még nem kapott. Németországban a 2010 évek óta folyik a váltótípus, a sokkal korszerűbb Puma gyalogsági harcjármű szolgálatba állítása.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×