eur:
385.43
usd:
355.09
bux:
67995.68
2024. május 21. kedd Konstantin
Ukrajnában kilőtt német, Marder 1A3 lövészpáncélos. Forrás: X / Ukraine Weapons Tracker
Nyitókép: Forrás: X / Ukraine Weapons Tracker

Az oroszok igazolhatóan kilőtték Ukrajnában az első német lövészpáncélost

A Marder 1A3 típusú lövészpáncélost Verbove térségében pusztították el, ahol jelenleg a leghevesebb harcok dúlnak.

Bár az oroszok már többször is beszámoltak arról, hogy kilőttek Marder 1A3 német gyalogsági harcjárműveket, azonban mindeddig nem lehetett ezeket a bejelentéseket hitelt érdemlően igazolni - írja a Portfolio. Csupán olyan képek és videók láttak napvilágot, amelyek megrongálódott járművekről készültek, de azt nem lehetett bizonyítani, hogy a szerkezetek javíthatatlanná váltak volna.

A most közzé tett felvételen azonban az látszik, hogy a találatot követően a Marder 1A3 kigyulladt és valószínűleg javathatatlanul megrongálódott, vagy esetleg fel is robbant.

Az ukránok összesen 40 darab ilyen lövészpáncélost kaptak eddig Németországtól, és még további 60 szállítását ígérték nekik.

A Marder 1A3 azonban nem számít modern harceszköznek. Még a múlt század 60-as éveinek második felében tervezték, az akkori Nyugat-Németország szárazföldi hadereje számára. A lövészpáncélos 1971-ben állt hadrendbe és néhány alaposan továbbfejlesztett példánya még mindig rendszerben áll. Körülbelül 2100 darabot gyártottak, a Bundeswehren kívül a chilei hadsereg is rendszeresített a német hadrendből kivont, koros járművekből mintegy 200 felújított példányt.

Jelenleg a Marder 1A5 típusváltozat tekinthető a legkorszerűbbnek, de ilyeneket Ukrajna egyelőre még nem kapott. Németországban a 2010 évek óta folyik a váltótípus, a sokkal korszerűbb Puma gyalogsági harcjármű szolgálatba állítása.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:52
×
×
×
×