eur:
390.43
usd:
363.93
bux:
68383.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Anthony Rota, a kanadai parlamenti alsóház elnöke. Forrás: X / Paul Mitchell
Nyitókép: Forrás: X / Paul Mitchell

Ukrán nácit dicsért egy kanadai politikus, de megbánta - videó

Bocsánatot kért a kanadai parlamenti alsóház elnöke, amiért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kanadai látogatása alatt egy olyan ukrán háborús veteránt dicsért a parlamentben, aki a második világháborúban egy náci alakulatban szolgált.

Zelenszkij pénteken a kanadai parlamentben mondott beszédet, és megköszönte, hogy a Justin Trudeau vezette kanadai kormány Ukrajna egyik leghangosabb támogatója az ország elleni orosz háború tavaly február 24-i kezdete óta.

Anthony Rota házelnök "ukrán hősként, kanadai hősként" ünnepelte a parlament előtt a teremben jelen levő, 98 éves Yaroslav Hunkát, és "megköszönte a szolgálatait". A képviselők kétszer is állva tapsoltak az ukrán veteránnak, aki a parlamenti ülésterem karzatán tisztelgett.

Utólag aztán kiderült, hogy Hunka a második világháború alatt az Első Ukrán Hadosztály tagja volt. Ez a hadosztály a Waffen-SS Galíciai Hadosztály és a 14. Waffen SS-hadosztály néven is ismert volt, önkéntes egységként működött a nácik parancsnoksága alatt. A Simon Wiesenthal Központ Barátai nevű emberi jogi szervezet szerint az Első Ukrán Hadosztály "ártatlan civilek elleni tömeggyilkosságok elkövetésében vett részt". A szervezet bocsánatkérést követelt a kanadai házelnöktől.

Rota nyilatkozatot adott ki, amelyben vállalta a felelősséget, és a történteket tévedésnek minősítette. A házelnök közölte, hogy sem az ukrán delegáció, sem kanadai képviselőtársai nem tudták, hogy miről fog beszélni, Hunka méltatása teljes mértékben az ő kezdeményezése volt, mivel a veterán az ő választókörzetében lakik, és felhívták rá a figyelmét.

"A történtek után további információk jutottak a tudomásomra, amelyek miatt megbántam, amit tettem. Különösen mélyen szeretnék bocsánatot kérni a kanadai és a világ zsidó közösségeitől.

Teljes felelősséget vállalok a tetteimért" - közölte Rota.

A RIA orosz állami hírügynökség idézte Oleg Sztepanovot, Oroszország kanadai nagykövetét, aki közölte hogy a nagykövetség hétfőn levelet küldött Justin Trudeau miniszterelnöknek és egy feljegyzést a kanadai külügyminisztériumnak. "Természetesen magyarázatot fogunk kérni a kanadai kormánytól" - közölte Sztepanov.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×