eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője felszólal az Európai Néppárt kétnapos tisztújító kongresszusán Zágrábban 2019. november 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Súlyos varsói vádak érték Manfred Webert

Az ősszel megtartandó lengyel parlamenti választások befolyásával vádolta meg hétfőn Piotr Müller lengyel kormányszóvivő Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetőjét.

Varsói sajtóértekezletén újságíróknak válaszolva Müller arra reagált, hogy Weber a minap a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapnak kijelentette: frakciója „a radikálisokat kizáró irányvonal” mellett áll ki, és ennek keretében „tűzfalat épít” a jelenleg Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) ellen. „Az egyetlen erő vagyunk, ami leválthatja a PiS-t Lengyelországban, és visszavezetheti azt az országot Európába” – fogalmazott Weber.

A német politikus szavait „közvetlenül kell érteni”, annak az EPP-nek az elnökéről van szó, aminek tagja a fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform – kommentálta a nyilatkozatot a lengyel kormányszóvivő.

E szavak „igazából azt jelentik, hogy az EPP valami külső módon, politikai nyomásgyakorlás révén (...) befolyásolni akarja a lengyelországi választási eredményt”

– fűzte hozzá.

Korábban más német politikusok is „egyértelműen azt a kívánságot fejezték ki, hogy Lengyelországban véget érjen a PiS kormányzása” – folytatta Müller. Úgy látta: a helyzet ilyen alakulását Németországban több politikus is várja, mert a PiS-kormány politikája „nagyon öntudatos a németek által az Európai Unió intézményeiben erőltetett politikával szemben”.

A lengyel kormányszóvivő szerint egyes német politikusok azért sem kívánják a jelenlegi varsói kormány megmaradását, mert a PiS fontosnak tartja a második világháborús jóvátétel ügyét. Lengyelország 6200 milliárd zlotyra (516 900 milliárd forint) becsüli a háborús károkat, és az ügyet tavaly ősszel diplomáciai jegyzékben is felvetették. Berlin azonban eddig visszautasította a jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó lengyel kérést.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×