eur:
392.84
usd:
373.49
bux:
55977.01
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
NATO-katonák páncélozott járművei Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök látogatása alatt az északkelet-lengyelországi Szypliszki közelében 2022. július 7-én. Szypliszki a lengyel-litván határ vonalán, a Fehéroroszország és a balti-tengeri orosz exklávé, a Kalinyingrádi terület között húzódó, és emiatt nagy stratégiai jelentőségű úgynevezett Suwalki-folyosón fekszik.
Nyitókép: MTI/PAP/Artur Reszko

A svédek készek a NATO-tagságra

Svédország teljesítette a NATO-csatlakozással kapcsolatban tett minden vállalását, és ideje, hogy Törökország és Magyarország is ratifikálja az ország felvételét a katonai szövetségbe - jelentette ki Oslóban Tobias Billström svéd külügyminiszter.

A NATO-tagállamok külügyi vezetőinek norvégiai informális tanácskozásának zárónapján a politikus úgy fogalmazott, hogy a NATO-csatlakozás nem sprinttáv, hanem maratoni futás, és már látszik a cél.

Észtország külügyminisztere a csütörtöki megbeszélések előtt arról beszélt, hogy Svédország minden feltételt teljesített, készen áll a NATO-tagságra, és nincs oka annak, hogy ne lehessen a szövetség tagja.

A litván diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy a nyári vilniusi NATO-csúcson felhúzhatják a svéd lobogót a többi tagállam zászlaja mellé.

Még korábban Svédország mihamarabbi NATO-tagságát sürgette az észak-atlanti szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg elmondta, az ügyben a hét elején Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is egyeztetett, és nemsokára Ankarába is ellátogat.

Hozzátette:

Stockholm tagsága az összes NATO-tagország érdeke.

A kétnapos megbeszélés előtt a házigazda Norvégia külügyminisztere, Anniken Huitfeldt szintén leszögezte: Svédországnak mihamarabb, még a NATO júliusi, Vilniusba tervezett csúcstalálkozója előtt az észak-atlanti szövetség tagjává kell válnia.

Címlapról ajánljuk
Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid
Aréna - nagyinterjú

Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid

Vírusok, baktériumok, paraziták: a Covid aktuális helyzetéről, az Erisről, az őszi kilátásokról beszélt a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádióban. Azt is elmondta, kiknek javasolja újabb védőoltás felvételét, s hogy várhatók-e újabb járványok. Bónusz: miért ne fürödjünk trópusi folyókban?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×