eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Harcok Bahmutnál. Forrás:Twitter/UATV
Nyitókép: Forrás:Twitter/UATV

Ez a legfrissebb hadihelyzet Ukrajnában – térképeken mutatjuk

A brit védelmi minisztérium és az amerikai ISW kutatóintézet térképein jól látszik, hol folynak a legsúlyosabb harcok.

Mindkét intézmény időről időre közzétesz térképeket, hogy a háború alakulását szemléltesse. A hetekkel ezelőtti helyzethez képest azonban szinte semmi változás nem látható, vagyis felőrlő, állóháború alakult ki Ukrajna déli és keleti részén.

A brit védelmi minisztérium térképén a front legutóbbi helyzete látható. Rózsaszínnel jelölték az oroszok által megszállt területeket és barna csíkozással azokat, amelyek ellenőrzése nem egyértelmű, a piros nyilak pedig a várható orosz támadások irányát mutatják.

A brit Védelmi Minisztérium térképe az ukrajnai háború állásáról, 2023.03.28-án. Forrás:Twitter/Ministry of Defence
A brit védelmi minisztérium térképe az ukrajnai háború állásáról 2023. 03. 28-án. Forrás:Twitter/Ministry of Defence

Ugyancsak térképen szemlélteti a harcok állását a washingtoni székhelyű Institute for the Study of the War (ISW). Az intézet szakértői is arról számoltak be, hogy a Harkivtól délre lévő frontszakaszon a korábbiakhoz képest nincs érdemi változás. Az oroszok továbbra is több ponton próbálnak áttörni, de egyelőre nem sikerült érdemi előrehaladást elérniük, ellenben egyre súlyosabbak a veszteségeik. A legvéresebb harcok a körökkel jelzett területeken dúlnak. Az orosz erők főként Krasznohorivka és Bahmut ostromára összepontosítanak, de hevesen támadják a Marjinka, Szpirne, Liszicsanszk és Dvoricsna körüli ukrán állásokat is.

A Harkiv közeli front szakasz helyzete 2023.03.27-én. Forrás:Twitter/ISW
A Harkiv közeli front szakasz helyzete 2023.03.27-én. Forrás:Twitter/ISW

Érdemes tanulmányozni az ISW Bahmut körüli helyzetről készült térképet is. A Bahmutka folyótól keletre lévő városrészeket már elfoglalták az oroszok. Ez azonban a város kisebbik, nagyjából csak egyharmadnyi területe. A folyó nyugati partján lévő kerületek többségét viszont még az ukránok ellenőrzik, bár a térképen sárgával jelölt területekre már benyomultak az oroszok.

Hadi helyzet az ukrajnai Bahmutnál 2023.03.27-én. Forrás:Twitter/ISW
Hadi helyzet az ukrajnai Bahmutnál 2023.03.27-én. Forrás:Twitter/ISW

A városban öldöklő utcai harcok folynak. Egy-egy épületért vagy utcarészért napokig küzdenek és az is gyakran előfordul, hogy a területek többször gazdát cserélnek. Bár hivatalosan egyik fél sem közölt még pontos adatokat, a harcok természetéből adódóan bizonyára mind az ukránok, mind az oroszok rengeteg embert veszíthetnek.

Az ukránok helyzetét az is nehezíti, hogy a Bahmutba vezető legfontosabb utakat már megszállták az oroszok, így az utánpótlás csak nagy kerülőkkel, gyakran nehezen járható dűlőutakon juthat el a védőkhöz.

Ennek ellenére az ukránok harci kedve még töretlen, és a város az oroszokkal szembeni nemzeti ellenállás szimbóluma lett. Ezt az ukrán vezetés is igyekszik erősíteni, ezért Kijev mindent megtesz a város védelme érdekében.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×