eur:
390.95
usd:
365.39
bux:
68205.31
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Berijev A-50, orosz légtérellenőrző repülőgép. Forrás: Twitter/ Mal V
Nyitókép: Forrás: Twitter/ Mal V

Partizánakció után: kiderült, hány légtérellenőrző repülőjük maradhatott az oroszoknak

A gép egy fehéroroszországi repülőtéren állomásozott, amikor a támadás történt.

Mint arról az Inforstart már beszámolt, vasárnap több robbanást jelentettek egy Minszk közelében lévő repülőtérről. A Twitteren megjelent információk szerint az akciót fehérorosz partizánok és az ukrán különleges erők katonái hajtották végre drónokkal.

BYPOL nevű fehérorosz ellenzéki szervezet nyomán a Korrespondent hírportál azt közölte, hogy a fehérorosz fővárostól, Minszktől 12 kilométerre lévő macsulisi légibázison két nagy erejű robbanás történt. Több orosz katonai szállítógép és hóeltakarításhoz használt jármű is megrongálódott.

Most kiderült, hogy egy orosz Berijev A-50 típusú légtérellenőrző repülőgépet is súlyos károk értek

a támadás következtében. A gépet az Il–76 szállítórepülő alapján tervezték a Berijev tervezőirodában és az a feladata, hogy feltérképezze a hadművelet színteréül szolgáló légteret illetve összehangolja, irányítsa a saját harci gépeket.

A repülőhöz a radart egy 9 méter átmérőjű, a törzs fölött elhelyezett, lencse alakú, forgó áramvonalas burkolatba építették be. Az NPO Vega cég által gyártott Vega-M radar hatósugara 400 km, de 230 km távolságig képes minden különösebb nehézség nélkül egyszerre 50 célpontot nyomon követni.

Az A-50-es hivatalosan egy hadgyakorlatra érkezett Fehéroroszországba,

bár szinte biztos, hogy ennek álcája alatt valójában részt vett az Ukrajna elleni hadműveletekben. Például figyelhette az ukrán légierő tevékenységét, vagy a légicsapások célpontjait határozhatta meg és a támadások után felmérhette a pusztítás nagyságát.

Ha igazak a gép megrongálásáról szóló értesülések, akkor ez súlyos veszteséget jelent az orosz légierő számára, mert összesen csak hét darab A-50-essel rendelkezett. A Telex idézi a brit hírszerzés információját a témában, eszerint valószínűleg hat üzemképes A-50-es marad szolgálatban. Más források szerint mindössze három volt bevethető állapotban, amiből most egy elveszett. Az ellentmondást feloldhatja, hogy utóbbi adat a típus modernizált változatára vonatkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×