eur:
389.57
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Leopard harckocsik a nyugat-lengyelországi Swietoszow gyakorlóterén 2023. február 13-án. A lengyel 10. páncéloslovas dandár az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében az ukrán fegyveres erők személyzetét képezi ki a Leopard páncélozott harckocsik használatára Swietoszówban.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

Megérkeztek a lengyel Leopardok Ukrajnába

A lengyel Leopardok már Ukrajnában vannak - közölte Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter pénteken az Andrzej Duda elnök által összehívott, a nemzetbiztonsági tanács ellenzéki frakcióvezetők részvételével megtartott ülésén.

A Joe Biden amerikai elnök e heti lengyelországi látogatását összefoglaló, az ukrajnai orosz támadás kezdetének első évfordulója alkalmából összehívott ülésen Andrzej Duda közölte: nincs a résztvevők között Mateusz Morawiecki kormányfő, mert Kijevben tartózkodik.

"Kissé mosolyogva mondom, hogy Leopardjainkat vitte oda az általunk kezdeményezett tankkoalíció segítségének első részeként" - fogalmazott az államfő.

Mariusz Blaszczak felszólalásában felidézte, hogy a lengyel-német megállapodás nyomán, a szélesebb nemzetközi koalíció keretében a lengyel fél a Leopard 2 A4 típusú harckocsikat, a német fél pedig a legkorszerűbb Leopard 2 A6 típusúakat szállítja Kijevnek.

"A lengyel Leopardok már Ukrajnában vannak" - mondta a kormányfőhelyettes. Az általa említett, január végi megállapodás értelmében Lengyelország 14 Leopard 2 A4-est, Németország 14 Leopard 2 A6-ost szállít Ukrajnának. Morawiecki később a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös kijevi sajtóértekezletén elmondta:

az első négy harckocsit adtak át.

A tárcavezető azt is közölte, hogy összeállt a 31 tankból álló első, Ukrajnának szánt zászlóalj. Blaszczak megköszönte a norvég, kanadai, finn és más országokat képviselő partnereknek, hogy csatlakoztak a koalícióhoz.

Azt is elmondta, hogy ukrán katonák közben a nyugat-lengyelországi Swietoszówban gyakorolnak Leopard 2 típusú harckocsikkal, oktatóként lengyelek mellett kanadai és norvég katonák is részt vesznek a kiképzésben.

Pénteki hivatalos lengyel közlés szerint Morawiecki Kijevben Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel együtt a háborúban elesettek emléke előtt tisztelgett. A lengyel kormányfő Volodimir Zelenszkij elnökkel is találkozott.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×