eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vadászgépek egy oroszországi bázison. Forrás:Twitter/War Monitor
Nyitókép: Forrás:Twitter/War Monitor

Az oroszok szintet lépnek, pusztító légi háború készül Ukrajna ellen

Egy tekintélyes amerikai kutatócsoport szerint az orosz légierő jelentős erőket csoportosított össze az ukrán határnál, és már csak az a kérdés, hogy mely területek felett akar légi fölényt kivívni.

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai kutatóintézet legújabb jelentésében NATO-forrásokra hivatkozva arra hívja fel a figyelmet, hogy az orosz légierő jelentős számú repülőgépet és helikoptert vont össze az ukrán határhoz közeli bázisokon.

Az intézet ugyancsak idézi az egyik független orosz weboldal, az Important Stories (iStories) állítását, amely szerint Moszkva változtatni akar az eddigi stratégiáján, és a jövőben sokkal intenzívebben fogja használni a légierőt. Kiszivárgott értesülések szerint elsősorban a Kelet-Ukrajnában tervezett nagy, tavaszi hadjárathoz akarnak légi támogatást nyújtani.

Az ISW jelentésében hivatkozik egy magas rangú NATO-illetékesre is aki azt közölte, hogy az orosz légierő nagyjából nyolcvan százaléka még mindig érintetlen. Így az is elképzelhető, hogy a tavaszi offenzíva előtt esetleg megpróbálják szétverni az ukrán légvédelmet.

A brit védelmi minisztérium ezt azzal erősítette meg, hogy a múlt héten az oroszok fokozták az Ukrajna feletti légi tevékenységet: a bevetések száma elérte a tavaly nyári szintet. Ugyanakkor brit katonai szakértők úgy látják, hogy az orosz légi hadjárat nem fog kiterjedni egész Ukrajna területére, hanem csak a Donbaszra koncentrálódik.

Ezt a megállapítást támasztja alá Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is, aki közölte, hogy az amerikai hírszerzésnek nincsenek információi egy egész Ukrajnára kiterjedő orosz légi háborúról. Ellenben azt is megjegyezte, hogy dacára a rengeteg nyugati segítségnek,

az ukrán légvédelem nem lenne képes egy átfogó offenzívát kivédeni.

Kétséges viszont, hogy ha Moszkva mégis egy ilyen légi hadműveletben gondolkodna, akkor az mennyire lenne sikeres. A már idézett Important Stories katonai forrásokból ugyanis úgy értesült, hogy a légierőnek nincs elég kellően képzett pilótája. Márpedig a gyakorlatlan és megfelelő harci tapasztalatokkal nem rendelkező orosz hajózóknak hatalmas veszteségeket okozhatna az ukrán légvédelem.

Nyugati szakértők ezért azon a véleményen vannak, hogy az oroszok nem próbálják meg kivívni a teljes légi fölényt. Ehhez ugyanis szinte teljesen el kellene pusztítani az ukrán légierőt és a légvédelmet. Bár a harcok megindulásakor tettek erre kísérleteket, de kudarcot vallottak. Azóta pedig az ukránok egy sor korszerű légvédelmi fegyvert kaptak már Nyugatról, bár ezek többsége inkább csak rövid vagy közepes hatótávolságú.

Az ISW szakértői ezért azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy az orosz légierő összevonása csupán egy korlátozott légi háború előkészítését jelentheti.

A cél a teljes légi uralom megszerzése helyett inkább csak az lehet, hogy a kelet-ukrajnai hadszíntér felett biztosítsák a légi fölényt. Ezzel egyrészt megóvnák a földön harcoló csapataikat az ukrán légi támadásoktól, másrészt a repülőgépek és a harci helikopterek is támogathatnák az előrenyomulást. Nyilván az oroszok számára ezért nagyon fontos, hogy Ukrajna ne juthasson hozzá korszerű, nyugati légvédelmi fegyverekhez, főleg pedig modern vadászgépekhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×