eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: lassan egy focicsapatot is kitesz a rács mögött lévő korrupt EP-képviselők száma

Két olasz európai parlamenti képviselő mentelmi jogát függesztenék fel, ezzel kapcsolatban osztotta meg véleményét a miniszterelnök.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke hétfőn, a testület strasbourgi plenáris ülésén jelentette be hivatalosan azt a január 2-án közzétett tájékoztatást, amely szerint a belga igazságügyi hatóságok két további szocialista EP-képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését kérték az ügyhöz kapcsolódóan. Közölte, a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló kérelem az EP jogi bizottsága (JURI) elé kerül, hogy javaslatot tegyen a szükséges határozat elfogadására. Ügyükben a végső döntést várhatóan az EP következő, február 13-án kezdődő plenáris ülésen hozzák meg.

Az üggyel kapcsolatban szerdán Orbán Viktor kormányfő a Twitteren posztolt:

"Ha ilyen ütemben haladnak a dolgok, hamarosan elég korrupt európai parlamenti képviselő lesz a rácsok mögött ahhoz, hogy saját futballcsapatot alakítsanak a börtönben. Ki tudja? Akár a 2024-es Európa-bajnokságra is kijuthatnának."

Szerdán egyébként újabb fejlemény történt: Marc Angel luxemburgi szocialista képviselőt választotta új alelnökének az Európai Parlament a decemberben kirobbant korrupciós ügy miatt leváltott Eva Kaili megüresedett helyére.

Az új alelnököt az EP-képviselők 307 szavazattal választották meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Az alelnökjelöltek között szerepelt Annalisa Tardino, az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád olasz EP-képviselője, aki 185 szavazatot kapott, valamint Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, aki 98 szavazatot kapott.

Panzeri ügyéről jönnek a hírek

Ugyancsak szerdán korrupciós vádakkal letartóztatták Olaszországban az Európai Parlament egyik volt képviselőjének az adótanácsadóját. Monica Rossana Bellinit a milánói hatóságok vették őrizetbe, irodáit átkutatták. Az adótanácsadó a Katargate néven is emlegetett korrupciós botrányba belekeveredett Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő alkalmazottjaként tevékenykedett, és a belga hatóságok kérésére fogták el.

Panzerit - aki annak fejében volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, hogy a rá váró börtönbüntetés időtartamát egy évre csökkentsék - december 9-é tartóztatták le Brüsszelben a többi között Eva Kailival. Panzeri - ügyvédjének szerdai nyilatkozata szerint -

öt év, nagyrészt felfüggesztett börtönbüntetést kaphat:

csak egy évet kellene rácsok mögött töltenie, és egy része annak is kiváltható lesz elektronikus nyomkövető viselésével.

A L'Echo című belga napilap szerdán közölt értesülése szerint Pier Antonio Panzeri azt állítja, hogy mintegy 140 ezer eurót fizetett Marc Tarabella belga uniós parlamenti szocialista képviselőnek, hogy támogassa a Katar-barát politikát. Marc Tarabella ügyvédje tagadja az állításokat, és rámutatott arra, hogy a múlt hónapban az ügyfele otthonában tartott rendőrségi házkutatás során nem bukkantak illegális források nyomára.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×