eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
European parliament empty plenary room in Brussels, Belgium
Nyitókép: baspentrubas/Getty Images

Katar dühöng, hogy belerángatják az EP korrupciós botrányába

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni külügyminiszter szerint országát nem szabad belerángatni az Európai Parlamentet érintő vesztegetési ügybe, mivel a vizsgálatok még folyamatban vannak.

Az évtizedek óta legnagyobb nyilvánosságra került európai parlamenti korrupciós botrányban a gyanú szerint Katar és Marokkó EP-képviselőket, parlamenti asszisztenseket, valamint civil szervezeteket vesztegetett meg az Európai Parlament döntéseinek befolyásolása érdekében.

Száni az amerikai CNBC televíziónak elmondta, hogy Katar teljesen biztos abban, hogy ezek a feltételezések alaptalanok. „Folyamatban van a nyomozás, eddig még nem láttunk semmit a belga hatóságoktól” – tette hozzá. Hangsúlyozta továbbá, hogy meg kell várni, amíg lezárul a nyomozás.

„Ez a probléma egy európai intézmény problémája Európában. Jobb lenne, ha a saját intézményükkel foglalkoznának, és megtennék a szükséges lépéseket, és addig is nem rángatnák bele országunkat egy ilyen ügybe” – fogalmazott a politikus.

A miniszter kijelentette, hogy Katar, amely a világ egyik legnagyobb földgázexportőre, csalódott amiatt, hogy az Európai Parlament a múlt hónapban felfüggesztett minden jogalkotási munkát Katarral kapcsolatban. Továbbá elítélte a katari tisztségviselők kizárását az Európai Parlamentből.

A külügyminiszter szerint eddig folyamatos volt az együttműködés az Európai Unióval és intézményeivel számos kérdésben, köztük geopolitikai, valamint energetikai ügyekben is, a fentebb említett döntések ugyanakkor befolyásolni fogják az eddigi kapcsolatokat.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Katar nem fogja átpolitizálni az energiaszállításokat. „Soha nem hagytunk ki egyetlen szállítmányt sem, sohasem használtuk az energiahordozóinkat fegyverként, hogy más országokat fenyegessünk” – fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×