eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A vatikáni média által közreadott kép Ferenc pápáról a bíborosok konzisztóriumán a Vatikánban 2022. augusztus 29-én. Két nappal korábban a római katolikus egyházfő előtt húsz új bíboros tette le esküjét.
Nyitókép: MTI/EPA/Vatikáni média

Benedek halála fordulatot hozhat: Ferenc lemondása sem elképzelhetetlen

Hat hónapja még tagadta Ferenc pápa, hogy egészségügyi problémái miatt lemondana: mostanra azonban jelentősen megváltozott a helyzet a Vatikánban.

Fél éve az is visszatarthatta a döntéstől a pápát, hogy már élt egy emeritus egyházfő a Vatikánban: most viszont, hogy szilveszter napján elhunyt XVI. Benedek, a lehetőség nyitottabbá vált számára, mint tavaly.

Benedek 2013-as lemondása valódi meglepetés volt: az ezt megelőző 600 évben egyetlen pápa sem mondott le a katolikus egyház vezetéséről. Halála ugyanakkor lehetőséget teremt Ferencnek arra, hogy kövesse példáját lemondásával – írja a Reuters.

Ferenc pápa jelenleg 86 éves, egy évvel idősebb, mint amennyi XVI. Benedek a lemondásának idején volt. Folyamatosan kerekes székre vagy botra szorul, ám ennek ellenére sem lassít: január végén Afrikába készül utazni. Azt ugyanakkor már korábban világossá tette, hogy

ha egészsége azt diktálja, nem fog habozni és a lemondás mellett dönt,

legyen szó akár fizikai, akár mentális akadályokról az 1,3 milliárd hívőt számoló egyház vezetése kapcsán.

A Reutersnek július másodikán adott interjújában ugyanakkor elhessegette annak gondolatát, hogy a lemondását fontolgatná, és azt is cáfolta, hogy daganatos beteg – a katolikus és a világi média egy része az előző hónapban már arról cikkezett, hogy a következő hónapokban lemondhat titulusáról. A lemondás esélye a valóságban most kezdett el igazán nőni. Ferenc pápa márciusban ünnepelheti megválasztásának tizedik évfordulóját, és életének kilencedik évtizedéből is négy év van már csak hátra.

Vannak tisztázandó kérdések bőven

Az egyház szabályai szerint a pápa lemondhat, de nem külső nyomás hatására: az egyre hosszabb várható élettartam pedig ezt egyre inkább reális lehetőséggé is teszi. Az egyház vezetői egyre inkább követelik azt is, hogy tisztázódjon az esetlegesen lemondott pápák státusza, mivel van, akit zavar, hogy egyszerre ketten élnek a Vatikánban fehér ruhát viselve.

Ferenc a múlt hónapban egy spanyol újságnak azt mondta, hogy nem áll szándékában meghatározni a pápák emeritus jogi státuszát, bár korábban négyszemközt jelezte, hogy egy vatikáni osztály írhatna ilyen szabályokat. George Pell ausztrál bíboros azt javasolta,

a lemondó pápa kapja vissza bíborosi rangját,

emeritus pápa megnevezéssel kiegészítve. Azt is javasolta, hogy a nyugalmazott pápa ne viselhessen fehéret: legyen világos, hogy ki az egyház vezetője.

A Bolognai Egyetem ugyanakkor azt javasolja, Róma emeritus püspökének nevezzék ki a lemondott pápát, Ferenc pedig júliusban úgy fogalmazott, ő pontosan ezt a címet szeretné, ha lemondana.

Visszavonulását követően Benedek továbbra is írt, interjúkat adott, és - akarva vagy sem - villámhárítóvá vált Ferenc pápa ellenfelei számára. Ferenc a Reutersnek azt mondta, hogy nem marad a Vatikánban, és nem tér vissza szülőföldjére, Argentínába sem lemondása esetén, hanem szerényen él majd az olasz fővárosban, egy nyugdíjas papok számára fenntartott otthonban, "mert ez az én egyházmegyém". Azt szeretné, ha ez egy nagy templom közelében lenne, hogy utolsó napjait gyóntatással tölthesse.

A minap Walter Kasper német bíboros, teológus, a keresztény egység elősegítéséért felelős pápai tanács nyugalmazott elnöke a La Repubblica napilapnak úgy nyilatkozott: nem hiszi, hogy Ferenc pápa lemondását tervezi. "Majd akkor mond le, ha nem tudja teljesíteni pápai szolgálata kihívásait, de jelenleg nincsen ilyen szándéka" - hangoztatta.

Úgy vélte, ha lesz még olyan pápa, aki lemond tisztségéről, akkor ő már nem viseli majd a nyugalmazott pápa címet, mert az, hogy XVI. Benedek is fehér pápai ruhát viselt, mint Ferenc, "unikumnak" számított. "Nemkívánatos helyzet volt ez, és úgy látom, széles körű vélemény, hogy ne legyen többé nyugalmazott pápa, helyette használható lehet például a Róma nyugalmazott püspöke cím" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×