eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ferenc pápa újságírókhoz beszél az Alitalia légitársaság gépén útban Pozsonyból Rómába 2021. szeptember 15-én, négynapos szlovákiai látogatása végén.
Nyitókép: Ferenc pápa újságírókhoz beszél az Alitalia légitársaság gépén útban Pozsonyból Rómába 2021. szeptember 15-én. MTI/AP/POOL AFP/Tiziana Fabi

Újabb történelmi lépés Ferenc pápától

A pápa több nőt nevez ki magas rangú funkcióba a Szentszéken, és most abba a bizottságba is bejuttatja őket, amely a püspöki kinevezésekről dönt, és eddig hagyományosan csak férfiakból állt.

A vatikáni rezidenciáján a Reutersnek adott interjúban tért ki Ferenc pápa a nők az egyházban elfoglalt szerepének kérdésére is: a Szentszék központi közigazgatásának múlt hónapban életbe lépett, új alkotmánya lehetővé teszi, hogy bármely megkeresztelt katolikus – beleértve a laikusokat és a nőket is – az élére kerülhessen a legtöbb vatikáni szervezeti egységnek.

"Nyitott vagyok arra, hogy lehetőséget adjak a nőknek" – fogalmazott a pápa ezzel kapcsolatosan. Azt is említette, hogy tavaly először nevezett ki nőt a Vatikán kormányzói posztjának második számú vezetőjévé, így Raffaella Petrini nővér lett a világ legkisebb államának legmagasabb rangú nője.

Több nő kerül felelős pozícióba

Most azonban arról is beszélt, hogy még tovább megy, és újabb felelős pozíciókba nevez ki nőket.

"Két nőt nevezek ki először a Püspöki Kongregáció püspökválasztó bizottságába" – mondta.

A lépés, amelyet hivatalosan nem jelentettek be, nagy jelentőségű, hisz most először szólhatnak majd bele nők a világ püspökeinek kinevezésébe - akik mind férfiak.

"Ezzel kicsit nyitottabbak leszünk" – kommentálta a pápa.

Még nem tudni, kik kerülnek a püspökválasztó testületbe

Ferenc pápa nem nevezte meg az érintett nőket, és azt sem közölte, hogy kinevezésüket mikor jelentik be hivatalosan. A jelenleg bíborosokból, püspökökből és papokból álló bizottság tagjai havonta kétszer találkoznak Rómában. A múlt hónapban Kevin Joseph Farrell ír-amerikai bíboros, a Laikusok, a Család és az Élet Dikasztériumának prefektusa azzal viccelődött, hogy az új alkotmány kihirdetésével valószínűleg

ő lesz az utolsó klerikus, aki ezt a részleget vezeti.

Arra a kérdésre, hogy melyik más vatikáni részleg élén képzelhető el laikus férfi vagy nő, Ferenc azt javasolta, hogy ide sorolható a Katolikus Oktatási és Kulturális Osztály és az Apostoli Könyvtár. Ezeket jelenleg férfi klerikusok vezetik.

Eddig is több nőnek adott vezetői pozíciót

Ferenc pápától nem olyan meglepő ez a döntés:

már több nőt, apácákat és laikus nőket is kinevezett vatikáni osztályok élére.

Tavaly Alessandra Smerilli olasz apácát nevezte ki a Vatikán fejlesztési hivatalának második számú pozíciójába, amely az igazságosság és béke kérdéseivel foglalkozik. Emellett Nathalie Becquart-ot, a Xaviere Missziós Nővérek francia tagját nevezte ki a püspöki szinódus társtitkárává.

Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeumok első női igazgatója és Cristiane Murray, a Vatikáni Sajtóiroda igazgatóhelyettese laikus vatikáni vezető: mindkettőjüket Ferenc nevezte ki.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×