eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 15-én.
Nyitókép: MTI/AP pool/Dita Alangkara

Az atomfegyverekről is egyeztetett a francia és a kínai elnök Balin

Egységre és együttműködésre buzdította a nemzetközi közösséget Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-csúcstalálkozón. A politikus az ukrajnai háborúról is egyeztetett a francia elnökkel a Baliban tartott találkozón. Joe Biden a török elnökkel tárgyalt.

"Minden országnak le kell cserélnie a megosztottságot az egységre, a konfrontációt az együttműködésre és a kizárást a befogadásra" - szögezte le a világ vezetői a kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport ülésén. Beszédét Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök előtt is meghallgatta.

Hszi Csin-ping felsorolt néhány globális problémát - a koronavírus-világjárványt, a sebezhető világgazdaságot, a geopolitikai feszültségeket, illetve az élelmiszer- és energiaválságot -, amelyek a fejlődés kerékkötői lehetnek. Megjegyezte: határozottan ellenezni kell az élelem és az energia politikai eszközként vagy fegyverként való felhasználását. Egyúttal

az egyoldalú szankciók és korlátozások felfüggesztése mellett foglalt állást.

A kínai vezető egyúttal jelezte: támogatja, hogy az Afrikai Uniót is felvegyék a G20-ba.

Közben kiderült, hogy a Párizs és Peking közötti együttműködés mélyítéséről is egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel.

A találkozót követő Twitter-üzenetében Macron leszögezte: a Franciaország és Kína közötti szoros együttműködésnek kulcsszerepe van az ukrajnai háború lezárásában, emellett pedig Párizs és Peking közösen támogatja a legsebezhetőbb gazdaságokat, választ ad a széndioxid-mentesítés kihívásaira, és eltökélt a biodiverzitás védelmében.

A két vezető emellett határozottan felszólalt a nukleáris fegyverek bevetése ellen.

Az Elysée-palota közleményben arról tájékoztatott, hogy a francia elnök sürgette kínai hivatali partnerét, gyakoroljon nyomást Vlagyimir Putyin orosz elnökre annak érdekében, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz, elkerülendő az ukrajnai háború további súlyosbodását.

Hszi Csin-ping méltatta az európai államok békére irányuló erőfeszítéseit, "és ismét határozottan felszólalt az atomfegyverek bevetése ellen" - áll az Elysée-palota közleményében.

Hszi Csin-ping felszólította Macront, álljon ki az Európai Unióban a szervezet "független és pozitív" Kína-politikájáért és teremtsen megfelelő, kedvező légkört a kínai befektetések számára Franciaországban - tudatta a Hszinhua kínai hírügynökség.

Nagy-Britannia öt újabb hadihajót épít

Az orosz fenyegetés miatt Nagy-Britannia úgy döntött, hogy 4,2 milliárd font értékben további öt, 26-os típusú (Type 26) fregattot építtet a BAE Systems védelmi vállalattal - jelentette be Balin Rishi Sunak brit kormányfő. A védelmi minisztérium szerint a szerződéssel 1700 munkahely fennmaradását támogatják a következő évtizedben a BAE Systems govani és scotstouni telephelyén.

Az új generációs, tengeralattjárók elhárítására is képes fregattok tizenkét darab 23-as típusú hadihajót váltanak le a brit haditengerészetnél.

A fejlesztések ellenére Sunak továbbra sem akar elköteleződni elődje, Liz Truss vállalása mellett. Truss azt ígérte, hogy a bruttó hazai össztermék (GDP) három százalékára emeli a védelmi kiadásokat, de a miniszterelnöknek költségvetési aggályai vannak ezzel kapcsolatban.

Az új brit kormányfő jelezte: nem osztja egyes konzervatív párttársai aggodalmát, akik attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gyengeségnek tekintené a három százalékos cél ejtését. Sunak emlékeztetett: Nagy-Britannia jelentős pénzügyi és katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×