eur:
389.51
usd:
363.14
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén.
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Irán szankciókat vezetett be az európaiakkal szemben

Teherán ezzel válaszolt arra, hogy az EU büntetőintézkedéseket vezetett be az emberi jogok megsértése miatt.

Az Európai Unió október 17-én szankciókat vezetett be mások mellett az iráni erkölcsrendészet tagjai ellen, mert felelősnek tartják Mahsza Amini haláláért: a fiatal nőt szeptemberben letartóztatták az öltözködési szabályok megsértése címén, és az őrizetben meghalt. Az uniós szankciók érintettek 11 további tisztségviselőt, köztük Irán információs és távközlési miniszterét is, őket a nő halálát követő tüntetések elfojtásával vádolja az EU.

Az iráni külügyminisztérium szerdai közleménye szerint Teherán válaszul szankciókat hozott nyolc, az Európai Unióban székhellyel rendelkező intézmény és tizenkét személy - köztük európai parlamenti képviselők, illetve EU-tagországok politikusai - ellen, mert "támogatják a terrorizmust", valamint "erőszakra bujtanak fel Iránban, zavargásokat provokálnak ki".

Az iráni szankciós listára felkerült így az Igazságkereső Nemzetközi Bizottság, a Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Liga valamint a német Deutsche Welle és a Radio France perzsa nyelvű adása. A Bild című német lap két munkatársát is szankciókkal sújtották.

Németország az iráni szankciókra reagálva bejelentette, hogy szigorítja saját büntetőintézkedéseit Teheránnal szemben, ennek megfelelően további beutazási korlátozásokat vezet be az uniós szinten elfogadott szankciókon felül. Az iráni bankokkal fennálló üzleti kapcsolatokat is korlátozzák - jelentette be Annalena Baerbock külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×