eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Krími híd tüzét helikopterről oltják Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya érintett szakasza beomlott, a vasúti híd szerkezete is megsérült.
Nyitókép: MTI/AP

Bendarzsevszkij Anton: nagy blamázs Moszkvának a krími hídtámadás, mégsem érte el a célját

Presztízsértékű, feltételezhetően ukrán támadás történt a kercsi híd ellen, ami nem érte el teljes mértékben a célját, mert részlegesen már helyreállt a híd forgalma – mondta a posztszovjet térség szakértője.

Az ukrán katonai titkosszolgálat vezetőjét nevezte meg a kercsi híd felrobbantására irányuló támadás fő szervezőjének az orosz titkosszolgálat. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a szombat hajnali robbantás terrortámadás volt. Bendarzsevszkij Anton szerint a krími híd elleni támadás egyértelműen súlyos presztízsveszteség az orosz vezetés számára, hiszen hónapokon át állította, hogy az átjáró teljes biztonságban van, a lehető legkomolyabban védik.

A biztonságra évi kétmilliárd orosz rubelt (nagyjából 35 ezer dollár) fordítanak, beleértve a légvédelmi rendszer, a speciális búvárcsapat és közúti forgalmat ellenőrző rendszer fenntartását. Ehhez képest a támadás mégis megtörtént, ami

egyrészt "nagy blamázs", másrészt meg kell tudni magyarázni az orosz lakosságnak és a különböző politikai köröknek.

A posztszovjet térség szakértője szerint nem véletlen, hogy a hivatalos közlésben terrormerényletről beszélnek, mivel ez jól beleillik az orosz vezetés háborús narratívájába, miszerint Ukrajnát demilitarizálni kell, Ukrajnában nácik és nácizmus van.

Bendarzsevszkij Anton úgy véli, a magyarázatot a lakosság egyébként el is fogadhatja, hiszen Oroszország hivatalosan nem visel háborút, vagyis az ő felfogásuk alapján békés helyzetben ért támadás egy orosz területet. De attól még, hogy különleges katonai műveletről beszélnek, attól ez még háború, amit ráadásul Oroszország indított Ukrajna ellen – jegyezte meg Bendarzsevszkij Anton, megismételve: ez a híd katonai célpont. Annál is inkább, mert az egyetlen kapocs a szárazföld és a félsziget között, tehát ezen át történik a Krím teljes ellátása, sőt, a frontvonalon a déli-délkeleti területek katonai utánpótlása is, elsősorban a vasúton – emelte ki.

A Kercsi-szorosi híd egyelőre csak részlegesen működik: a vasúti forgalom zavartalan, a nagyobb súlyú teherautókat nem hajthatnak föl rá. A forgalom egy részét kompokra terelték, amíg a helyreállítás folyik. Bendarzsevszkij Anton szerint bár önmagában már az is meglepő, hogy sor került egy ilyen támadásra, tartósan mégsem sikerült kiiktatni a hidat, amit a következő hetekben várhatóan teljesen helyre fognak állítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×