eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
black pistol and cartridges on a brown wooden background
Nyitókép: SolidMaks/Getty Images

Fegyvertartás? Fegyvervásárlás? – Kanada érzi a lépéskényszert

Justin Trudeau kormánya javaslatot tesz a rövid csövű lőfegyverek árusításának és vásárlásának teljes tiltására: nem a lőfegyverbirtoklás válik ezáltal törvényellenessé, hanem annak beszerzése.

A törvényjavaslat napokkal azt követően született meg, hogy Amerikában 21 emberrel végzett egy 18 éves lövöldöző egy általános iskolában. A javaslat szerint fegyvert árulni, vásárolni vagy importálni egyaránt illegális lesz Kanadában a BBC cikke szerint.

"A sportlövészeken és a vadászokon kívül senkinek nincs ok arra, hogy Kanadában fegyvere legyen a mindennapi életben. Mivel látjuk, hogy a fegyveres erőszak egyre nő, kötelességünk, hogy továbbra is lépéseket tegyünk megelőzésére" – mondta Trudeau újságíróknak.

A fegyvereket is átalakítaná Trudeau

Ez az eddigi legambiciózusabb javaslat Trudeau kormányzatától fegyverviselés témájában. A törvénytervezet része az is, hogy a tölténytárakat alakítsák át úgy, hogy egyszerre legfeljebb öt töltényt lehessen azokba tölteni. Mindezen túl azoktól a fegyverviselési engedéllyel rendelkezőktől, akik családon belüli erőszakot vagy más bűntényt követnek el, elvennék az engedélyt.

Az Egyesült Államokkal ellentétben Kanadában

nem az alkotmány része a fegyverviseléshez való jog,

a fegyvertartás ugyanakkor népszerű, különösen az ország vidéki részein. Az országban már most szigorúbb a fegyverhez jutás menete, mint déli szomszédjukban, kevesebb fegyveres incidensre is kerül sor itt, mint az USA-ban.

Kanadában egyszerűbb a szigor

A kanadaiak kötelesek például elzárva és előre betöltött töltények nélkül tárolni fegyverüket, illetve mielőtt valaki fegyvert vásárolna, háttérellenőrzésen esik át.

Az elmúlt években ennek ellenére is egyre erősödnek azok a hangok, amelyek a további szigorítást szeretnék elérni,

főként, mivel Kanadában is előfordulnak sok halálos áldozattal járó lövöldözések.

2020 áprilisában egy magát rendőrnek kiadó fegyveres Új-Skóciában 22 embert ölt meg egy lövöldözésben – ez volt Kanada történetének legtöbb áldozatot követelő lövöldözése. Az esemény után néhány nappal Trudeau bejelentette, hogy azonnal betilt 1500 különböző típusú katonai és támadó típusú fegyvert.

Az új törvényjavaslat szerint a jelenleg kanadaiak által birtokolt kézifegyvereknél több már nem kerülhetne civilek kezébe legálisan birtokolt Kanadában.

Amerikában nehezebb a helyzet

Hasonló változásra az USA-ban ugyanakkor nem lehet számítani: a fegyverviselés jogát az Egyesült Államokban az alkotmány garantálja, így azt betiltani nem lehet. Állami szinten eltérő a szabályozás, sok helyen igyekeznek nehezíteni a fegyvertartást. Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője korábban arról beszélt az InfoRádióban, hogy feltehetően a mostani uvaldei esetet követően a demokraták ismét megpróbálnak valamiféle szigorítást elérni, ám ez valószínűleg nem jár majd sikerrel.

Ehhez demokrata többségre lenne szükség a Szenátusban és főleg a Kongresszusban, ráadásul a fegyverviselést támogató kisebbség ugyan szűk, viszont nagy lobbbierővel bír. Texas államban, ahol a legutóbbi eset bekövetkezett, ősztől engedély és képzettség nélkül is lehet fegyvert venni. Azt sem sikerült keresztül vinni, hogy a szenátorok foglalkozzanak a fegyvert vásárolni szándékozók háttérellenőrzésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×