eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A salesperson takes an AR-15 rifle off the wall at a store in Orem, Utah, U.S., on Thursday, March 25, 2021. Two mass shootings in one week are giving Democrats new urgency to pass gun control legislation, but opposition from Republicans in the Senate remains the biggest obstacle to any breakthrough in the long-stalled debate. Photographer: George Frey/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: George Frey/Bloomberg via Getty Images

1000 százalékos adót vetnének ki az Egyesült Államokban

Az elmúlt időszak számos lövöldözése és halálos áldozata miatt Don Beyer virginiai demokrata képviselő egy olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, ami ezer százalékos adót vetne ki az AR-15-ös fegyverekre. Ezzel akarnák visszaszorítani a népszerű fegyvertípust, hogy kevesebb legyen a lövöldözés az országban.

Az Egyesült Államokban az elmúlt napokban számos lövöldözés volt országszerte. Emiatt a képviselőház egy olyan törvényt fog megtárgyalni, ami 1000 százalékos adót vetne ki a mészárlásokkor gyakran használt AR-15-ösökre. A tervek szerint ezzel jelentősen korlátozhatnák a fegyverhez való hozzáférést.

Don Byer a Business Insidernek úgy nyilatkozott, hogy ez az út egy észszerű út lenne a fegyverellenőrzés fokozásához. „Véleményünk szerint ezeknek a fegyvereknek az ezer százalékos megadóztatása elegendő fiskális hatást gyakorolna a piacra, hogy visszaszorítsa a fegyverek terjedését és így a lövöldözések számát” – idézi szavait a VG.

Az NBC News cikke alapján az USA-ban egy új AR-15-ös ára 500 dollártól 2000 dollárig terjed. Ez azt jelenti, hogy az új adóval 5-20 000 dollárig nőni a fegyverek ára. Ez valószínűleg sok fiatalt távol tudna tartani a megvásárlásuktól. A törvényjavaslattal kapcsolatban azonban még számos kérdés van, például, hogy mikortól lépne hatályba és, hogy hova kerülnének az így befolyt bevételek.

A virginiai demokrata képviselő elképzelése szerint a bűnüldöző szervek és az amerikai hadsereg mentességet kapna az adó alól, illetve a törvény csak a hatálybalépés után eladott puskákra vonatkozna. Becslések szerint

20 millió AR-15-ös van forgalomban jelenleg az USA-ban.

A VG a többi között arra is kitér, hogy a Rhode Island-i képviselőház egy másik megközelítés alapján olyan törvényt támogatna, ami megtiltaná a rohamfegyverek forgalmazását. Illetve, ami sokkal szigorúbb háttérellenőrzéshez és a mentális egészséghez kötné a fegyvervásárlást. Bár egy ilyen javaslat valószínűleg nem fog átmenni, különösen nem a felsőházon – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×