INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

háború

ukrajna

fehéroroszország

Fehérorosz önkéntesek katonai kiképzésen vesznek részt Kijevben 2022. március 8-án, hogy támogatni tudják az ukrán hadsereget. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.

Hangok Fehéroroszországból - "Amikor az ukrajnai háborúnak vége lesz, a miénk akkor kezdődik el"

Infostart

Aljakszandr Lukasenka rezsimje ellen és az ukránok céljaiért egyaránt küzdenek azok a fehéroroszok, akik Volodimir Zelenszkij hívására reagálva harcolnak az oroszok ellen.

Egy étteremtulajdonos, aki azt követően menekült el, hogy megtudta: letartóztatás vár rá a rezsimmel szemben megfogalmazott kritikájáért. Egy aktivista, aki választhatott volna a börtön és egy társa megtagadása közt. Egy férfi, aki biztos abban, hogy testvérét a fehérorosz biztonsági erők ölték meg. Ma mind a hárman az ukránok oldalán harcolnak az oroszok ellen.

Az ABC News cikke szerint a fehéroroszok számára, akik testvérnemzetükként gondolnak az ukránokra, különösen magas a tét. Az orosz erők felhasználták országukat a megszállás előkészítésére, Aljakszandr Lukasenka pedig Vlagyimir Putyin szövetségeseként támogatja a törekvéseket, az orosz elnökről bátyuskájaként beszélve. Cserébe Oroszország hatalmas összeget pumpált a szovjet stílusú, az állam kontrollálta fehérorosz gazdaságba olcsó energia és kölcsönök segítségével.

A fehérorosz és ukrán célok megegyeznek

Ha Putyin gyengül, vele gyengül Lukasenka is, aki 1994 óta ragaszkodik a hatalomhoz: így lehetőség nyílna arra, hogy megszabaduljon tőle az ország.

Sok fehérorosz bázisa Lengyelország, a fehérorosz disszidensek menedékhelye. Az önkéntesek egy része jelenleg itt tartózkodik, de vannak, akik csak rövid ideig maradnak az országban, inkább hamar belépnek Ukrajnába.

"Megértettük, hogy hosszú út vezet Fehéroroszország felszabadításához, és ez az út Ukrajnában kezdődik"

- mondta Vadim Prokopjev, egy 50 éves üzletember, aki korábban éttermeket vezetett Minszkben. Elmenekült az országból, miután elterjedt a pletyka, hogy letartóztatják, mert nyilvánosan azt mondta, hogy a kormány nem tesz eleget a kisvállalkozásokért.

Bársonyos forradalmat nem tudnak elképzelni

"Amikor az ukrajnai háborúnak vége lesz, a miénk akkor kezdődik el. Lehetetlen Fehéroroszországot felszabadítani anélkül, hogy Putyin fasiszta csapatait kiűznénk Ukrajnából" - mondta. A férfi egy Pahonia nevű egységet vezet, mellyel újoncokat képez ki. Pisztolyok és egyéb fegyverek használatát tanítják meg nekik, a kiképzést egy lengyel exrendőr végzi. Régi autókra lőnek, háborús forgatókönyveket szimulálva - Prokopjev célja, hogy emberei tapasztalatot szerezzenek a harcban. Reméli, hogy a közeljövőben saját szülőhazájában is eljöhet a demokratikus váltás ideje, ehhez azonban meglátása szerint hozzá hasonló harcosokra lesz szükség.

"A hatalmat Lukasenkától csak erőszakkal lehet elvenni"

- vélekedik, bársonyos forradalmat nem tarthat elképzelhetőnek. Legutóbb 2020-ban voltak választások az országban, melyet széles körben elcsaltnak tekintenek. Lukasenka hatodik ciklusa ellen tömeges utcai tüntetések kezdődtek, ezeket azonban brutálisan leverték.

A veszély is jobb, mint Fehéroroszországban maradni

Egy másik egység, a Kastus Kalinouski hivatalosan az ukrán hadsereg része, de valójában fehéroroszokból áll, akik ugyanakkor saját és családjuk biztonsága érdekében nem akarnak beszélni a sajtóval. Az egység egy oroszellenes felkelőről kapta a nevét: tagjait Lukasenka "őrült fehérorosz állampolgároknak" nevezte, a hatóságok pedig a Kastus Kalinouski 50 tagját tették körözési listára. Az egyik tag, a 19 éves Alesz annyit árult el, hogy 2021-ben menekült Lengyelországba, miután az ország biztonsági szolgálata arra akarta kényszeríteni, hogy videófeljelentést tegyen egy Lukasenka-ellenes csoport ellen.

Nem kapott még semmilyen katonai kiképzést, azt sem tudja, hol vetik majd be, de ő is úgy fogalmaz: nem csak az ukránokért, hanem a fehéroroszokért is küzd majd.

A Kastus Kalinouski egységből már legalább négy önkéntes meghalt, egyiküket Volodimir Zelenszkij később Ukrajna hőseként ismerte el. Mégis sokan választják inkább ezt az utat, mint Fehéroroszországban maradjanak. Egyikük a 24 éves Pavel Kukhta, aki 2016-ban már harcolt az ukrajnai Donbasz régióban, ahol égési sérüléseket szenvedett és egyik fülére elvesztette hallása nagy részét. A férfi korábban egy erdőben bukkant felakasztott féltestvérére: biztos abban, hogy azért ölték meg, mert tüntetett Lukasenka ellen. Ennek ellenére azt mondja, nem a bosszú hajtja - a demokratikus változásért küzd.

"Ha Putyint legyőzzük, Lukasenkát is legyőzzük" - mondta.

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018