INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

majomhimlő

himlő

vírus

TANGERANG, INDONESIA - MAY 15: A passenger walk in front of a monkeypox virus information at Soekarno-Hatta International Airport in Tangerang near Jakarta, Indonesia on May 15, 2019. Monkeypox is an infectious disease by monkeypox virus endemic from parts of Central and Westerns Africa that make humans lesions, fever, muscle aches and chills. (Photo credit should read Jepayona Delita/Future Publishing via Getty Images)

Egyelőre rejtély, hogyan terjed most ilyen ütemben a majomhimlő

Infostart

Stabil állapotban van az a massachusettsi férfi, akinél a helyi egészségügyi szervezet azt állapította meg, hogy majomhimlővel fertőzött. A beteg nemrég ért haza Kanadából.

A hatóságok azt még nem tudták megmondani, hogyan fertőződött meg a beteg, de a férfi szerintük nem jelent közegészségügyi kockázatot. A hivatalos közlemény szerint az érintettet Nyugat-Afrikából származó majomhimlő fertőzte meg, amely a korábbi esetek alapján enyhébb lefolyásúnak számít. A CNN cikke szerint kontaktkutatást már megkezdték, megvizsgálják és figyelmeztetik a férfival kapcsolatba került embereket.

A kanadai hatóságok szerint az országban nincsenek ismert majomhimlős esetek, Nagy-Britanniában, Portugáliában és Spanyolországban ugyanakkor több érintettnél is igazolták a betegséget, jellemzően olyan férfiaknál, akik egymással létesítenek szexuális kapcsolatot. Amerikában ez az első idei majomhimlős eset: tavaly két fertőzöttet találtak az országban, ők mindketten nigériai utazás után betegedtek meg.

Szokatlanul sok eset jelentkezik

A majomhimlő lázzal és kiütésekkel járó megbetegedés, amelynek lefolyása alapvetően enyhe, de a kongói fajtának 10 százalékos a halálozási aránya – ezért van jelentősége annak, hogy az eddigi eseteket a nyugat-afrikai kládba tartozó vírus okozta, melynek halálozási rátája csak egyszázalékos.

Nagy-Britanniában, ahol az első kilenc megbetegedést felfedezték, korábban nagyon kevés eset fordult elő, a mostani kitörés előtt összesen nyolcat azonosítottak. Portugáliában és Spanyolországban korábban nem fordult még elő a megbetegedés – a mostani számok tehát szokatlanul magasak, mutat rá a Reuters cikke.

Az átvitel módja a kérdéses

A vírus szoros kapcsolat esetén sokadosik, állatról is átléphet emberre, és ritkábban emberek közt is képes terjedni. Először majmokban mutatták ki 1958-ban, innen is kapta nevét – ma azonban inkább már rágcsálókban mutatják ki.

A mostani eseteknél az átvitel módja jelenti a legnagyobb rejtélyt, ugyanis

bár az első azonosított eset egy Nigériából hazatért személy volt, a későbbieket nem tudják kapcsolatba hozni egymással.

Ez azt is jelentheti, hogy sokkal szélesebb körben zajlik a terjedés, csak nem minden esetet jelentenek.

A kutatók most a vírus szekvenálásával igyekeznek kideríteni, hogy a példák összeköthetők-e: ennek oka, hogy az eddigi esetek jellemzően homo- vagy biszexuális férfiak körében fordultak elő. Az említett csoportokba tartozókat figyelmeztették a fokozott óvatosságra.

Azt, hogy miért épp most jelent meg ennyi majomhimlős eset, magyarázhatja, hogy feloldották a koronavírussal kapcsolatos korlátozások nagy részét.

A majomhimlő a feketehimlő víruscsaládjába tartozik. 1980-ra a feketehimlőt sikerült oltás segítségével eltörölni, ez a vakcina a majomhimlő ellen is immunitást nyújtott. Az oltási kampányok visszaesésének hatására jelenhettek meg ismét nagyobb számban a majomhimlős esetek.

Nyitókép: Jepayona Delita/Future Publishing via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018