eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
TANGERANG, INDONESIA - MAY 15: A passenger walk in front of a monkeypox virus information at Soekarno-Hatta International Airport in Tangerang near Jakarta, Indonesia on May 15, 2019. Monkeypox is an infectious disease by monkeypox virus endemic from parts of Central and Westerns Africa that make humans lesions, fever, muscle aches and chills. (Photo credit should read Jepayona Delita/Future Publishing via Getty Images)
Nyitókép: Jepayona Delita/Future Publishing via Getty Images

Egyelőre rejtély, hogyan terjed most ilyen ütemben a majomhimlő

Stabil állapotban van az a massachusettsi férfi, akinél a helyi egészségügyi szervezet azt állapította meg, hogy majomhimlővel fertőzött. A beteg nemrég ért haza Kanadából.

A hatóságok azt még nem tudták megmondani, hogyan fertőződött meg a beteg, de a férfi szerintük nem jelent közegészségügyi kockázatot. A hivatalos közlemény szerint az érintettet Nyugat-Afrikából származó majomhimlő fertőzte meg, amely a korábbi esetek alapján enyhébb lefolyásúnak számít. A CNN cikke szerint kontaktkutatást már megkezdték, megvizsgálják és figyelmeztetik a férfival kapcsolatba került embereket.

A kanadai hatóságok szerint az országban nincsenek ismert majomhimlős esetek, Nagy-Britanniában, Portugáliában és Spanyolországban ugyanakkor több érintettnél is igazolták a betegséget, jellemzően olyan férfiaknál, akik egymással létesítenek szexuális kapcsolatot. Amerikában ez az első idei majomhimlős eset: tavaly két fertőzöttet találtak az országban, ők mindketten nigériai utazás után betegedtek meg.

Szokatlanul sok eset jelentkezik

A majomhimlő lázzal és kiütésekkel járó megbetegedés, amelynek lefolyása alapvetően enyhe, de a kongói fajtának 10 százalékos a halálozási aránya – ezért van jelentősége annak, hogy az eddigi eseteket a nyugat-afrikai kládba tartozó vírus okozta, melynek halálozási rátája csak egyszázalékos.

Nagy-Britanniában, ahol az első kilenc megbetegedést felfedezték, korábban nagyon kevés eset fordult elő, a mostani kitörés előtt összesen nyolcat azonosítottak. Portugáliában és Spanyolországban korábban nem fordult még elő a megbetegedés – a mostani számok tehát szokatlanul magasak, mutat rá a Reuters cikke.

Az átvitel módja a kérdéses

A vírus szoros kapcsolat esetén sokadosik, állatról is átléphet emberre, és ritkábban emberek közt is képes terjedni. Először majmokban mutatták ki 1958-ban, innen is kapta nevét – ma azonban inkább már rágcsálókban mutatják ki.

A mostani eseteknél az átvitel módja jelenti a legnagyobb rejtélyt, ugyanis

bár az első azonosított eset egy Nigériából hazatért személy volt, a későbbieket nem tudják kapcsolatba hozni egymással.

Ez azt is jelentheti, hogy sokkal szélesebb körben zajlik a terjedés, csak nem minden esetet jelentenek.

A kutatók most a vírus szekvenálásával igyekeznek kideríteni, hogy a példák összeköthetők-e: ennek oka, hogy az eddigi esetek jellemzően homo- vagy biszexuális férfiak körében fordultak elő. Az említett csoportokba tartozókat figyelmeztették a fokozott óvatosságra.

Azt, hogy miért épp most jelent meg ennyi majomhimlős eset, magyarázhatja, hogy feloldották a koronavírussal kapcsolatos korlátozások nagy részét.

A majomhimlő a feketehimlő víruscsaládjába tartozik. 1980-ra a feketehimlőt sikerült oltás segítségével eltörölni, ez a vakcina a majomhimlő ellen is immunitást nyújtott. Az oltási kampányok visszaesésének hatására jelenhettek meg ismét nagyobb számban a majomhimlős esetek.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×