eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Civilek nejlonzsákban lévő holttesteinek azonosítását végzik rendőrök és hatósági személyek a Kijev melletti Bucsában 2022. április 6-án, mielőtt egy kijevi halottasházba szállítanák őket. Az ukrán hatóságok napokkal ezelőtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket.
Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

A TikTok segíthet az ukrajnai háborús bűnök feltárásában

Egy oknyomozó újságírói csoport, a Bellingcat interneten közzétett videók és fotók alapján ered az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekmények nyomába.

"Életünkben először tapasztaljuk egy olyan háború valódi következményeit, amely közel zajlik hozzánk, és amelyet a közösségi médiában, az Instagramon és a TikTok-videókban láthatunk. A háborús bűncselekmények mennyisége, amelyeket a mindennapi munkánk során felfedezni vélünk, elsöprő" – mondta Hriszto Grozev, a Bellingcat ügyvezető igazgatója a CBS Newsnak.

Grozev elmondta, hogy több szabadon elérhető információ létezik az ukrajnai háborúról, mint bármelyik korábbiról. A korábbi konfliktusokban, például a szíriai polgárháborúban a fényképek sokkal gyakoribbak és elérhetőbbek voltak, mint a videók – az új közösségi médiaplatformok, elsősorban a TikTok, megváltoztatták ezt. Grozev becslése szerint a Bellingcat által az ukrajnai háborúról gyűjtött bizonyítékok mintegy 70 százaléka TikTok-tartalmakból származik.

Már az invázió előkészületei is a neten vannak

A Bellingcat alapítója, Eliot Higgins szerint már a háború kezdete előtt megjelentek a TikTokon az orosz utcákon haladó tankok videói, melyek nemcsak az inváziót megelőző felkészülést mutatták, hanem azonosították azokat a konkrét egységeket és felszereléseket is, amelyeket az orosz hadsereg használni készült. Azokban az esetekben, amikor a Bellingcat azt gyanítja, hogy az oroszok Oroszországon belülről kilőtt rakétavetőkből vetettek be kazettás bombákat Ukrajnába, a Bellingcat szerint azonosítani tudják a valószínűleg felelős egységeket.

"Egyes esetekben

végigkövethetjük a konvojokat teljes útjukon a bázisuktól egészen a határig, tehát elszámoltathatóvá tehetik a felvételek az orosz csapatokat"

– fogalmazott Higgins.

Az amerikai képviselőház felügyeleti és külügyi bizottsága a bizonyítékok megőrzésének érdekében felkérte a közösségi médiavállalatokat a tartalmak archiválására: a Meta, a Twitter, a YouTube és a TikTok vezérigazgatóihoz is elküldték ezt a kérést. A tartalmak mellett a metaadatok tárolására is felszólították őket, hogy a potenciálisan háborús bűnök és jogsértések bizonyítására használható adatok nemzetközi bíróságokon is felhasználhatók maradhassanak.

Az oroszok elhiteltelenítenék a munkájukat

A Bellingcat hasonló forrásból cáfolta Oroszország azon állítását, hogy a Bucsában bekövetkezett háborús bűnöket azt követően követték el, hogy az ukránok újra bevonultak oda. Az egyik példában a Bellingcat kutatói eredetinek találtak az ukrán hadsereg által készített légi felvételeket, amelyeket március 3-án készítettek, amikor az orosz erők elfoglalták Bucsát. A videón egy nő látható, amint kerékpárral sétál egy utcára, ahol egy orosz páncélozott jármű áll. Amikor

a nő befordul a sarkon, az orosz jármű tüzet nyit a nőre.

Egy másik, március végén az ukrán erők által készített és a Bellingcat által ellenőrzött légi felvételen egy holttest látható, amely ott fekszik, ahol a fenti jelenet lejátszódott. Az ukrán hadsereg április elején vonult be Bucsába.

A Kreml reagált a Bellingcat ukrajnai háborúval kapcsolatos nyomozásaira. A hónap elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy nyilatkozatában így fogalmazott : "a Bellingcat információit általánosságban véve speciális szűrőn keresztül kell érzékelni: néha humorral, néha pedig a valóság szándékos hazugságaként és elferdítéseként".

Kockázatos feladatot végeznek

Az orosz főügyész március közepén blokkolta a Bellingcat honlapját, megakadályozva ezzel, hogy az oroszországiak hozzáférjenek a csoport kutatásaihoz. Azok után a bizonyítékok után, amelyeket csapata talált az Oroszország által állítólagosan elkövetett atrocitások vizsgálata során, Higgins tudja, hogy a Bellingcat munkája veszélyt jelenthet.

"De a szabadság, az emberi jogok és a demokrácia védelme kockázatvállalással jár.

A demokrácia akkor hal meg, amikor nem vállalunk több kockázatot, és hagyjuk, hogy a félelem eluralkodjon rajtunk"

– fogalmaz Higgins.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×