eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Uniós olajembargó: Orbán Viktorral egyeztetett Emmanuel Macron

A két vezető Európa energiabiztonságával kapcsolatos kérdésekről tárgyalt telefonon.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A két vezető Európa energiabiztonságával kapcsolatos kérdésekről tárgyalt egymással – tette hozzá a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Clément Beaune francia EU-ügyi miniszter egy tévéinterjúban már jelezte, hogy Emmanuel Macron francia elnöknek még a nap folyamán beszélnie kell Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Azt is mondta, hogy

a héten megegyezhetnek a tagállamok az olajembargó ügyében.

Magyarország a leghangosabb kritikusa az orosz olajjal szemben tervezett uniós embargónak. Emiatt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn személyesen tárgyalt Orbán Viktorral. A hétfői találkozót mindkét fél előrelépésként értékelte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy némi előrehaladást elértek, ugyanakkor leszögezte, hogy nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján. Megismételte, hogy a brüsszeli szankciós csomag hatalmas problémákat okozna Magyarországnak, amely azonnal veszélybe sodorná hazánk ellátásbiztonságot.

"Előreléptünk, de további munkára van szükség" – közölte a találkozó után Ursula von der Leyen, és azt is bejelentette, hogy videokonferenciát hív össze a regionális szereplőkkel az együttműködés erősítése érdekében az olajinfrastruktúrával összefüggésben.

Egy hete jelentette be Von der Leyen, hogy a bizottság fél éven belül kivezetné az orosz kőolajat az európai energiahordozók közül. Magyarország és néhány térségbeli kelet-európai állam már a múlt héten jelezte, hogy felmentést kér az orosz kőolajra kivetni tervezett EU-embargó alól. A magyar miniszterelnök a múlt héten levelet küldött a bizottság elnökének, és ebben azt írta, hogy sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a bizottság által javasolt intézkedéseket. Szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×