eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Uniós olajembargó: Orbán Viktorral egyeztetett Emmanuel Macron

A két vezető Európa energiabiztonságával kapcsolatos kérdésekről tárgyalt telefonon.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A két vezető Európa energiabiztonságával kapcsolatos kérdésekről tárgyalt egymással – tette hozzá a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Clément Beaune francia EU-ügyi miniszter egy tévéinterjúban már jelezte, hogy Emmanuel Macron francia elnöknek még a nap folyamán beszélnie kell Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Azt is mondta, hogy

a héten megegyezhetnek a tagállamok az olajembargó ügyében.

Magyarország a leghangosabb kritikusa az orosz olajjal szemben tervezett uniós embargónak. Emiatt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn személyesen tárgyalt Orbán Viktorral. A hétfői találkozót mindkét fél előrelépésként értékelte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy némi előrehaladást elértek, ugyanakkor leszögezte, hogy nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján. Megismételte, hogy a brüsszeli szankciós csomag hatalmas problémákat okozna Magyarországnak, amely azonnal veszélybe sodorná hazánk ellátásbiztonságot.

"Előreléptünk, de további munkára van szükség" – közölte a találkozó után Ursula von der Leyen, és azt is bejelentette, hogy videokonferenciát hív össze a regionális szereplőkkel az együttműködés erősítése érdekében az olajinfrastruktúrával összefüggésben.

Egy hete jelentette be Von der Leyen, hogy a bizottság fél éven belül kivezetné az orosz kőolajat az európai energiahordozók közül. Magyarország és néhány térségbeli kelet-európai állam már a múlt héten jelezte, hogy felmentést kér az orosz kőolajra kivetni tervezett EU-embargó alól. A magyar miniszterelnök a múlt héten levelet küldött a bizottság elnökének, és ebben azt írta, hogy sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a bizottság által javasolt intézkedéseket. Szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×