eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Mischa Keijser/Getty Images

A kőolaj nem, de az orosz LNG már kifog a G7-en

Káoszt okozna a világgazdaságban ha a G7-ek betiltanák az orosz cseppfolyós földgáz importját a japán gazdasági miniszter szerint.

Japán és a G7 európai tagjai nehezen tudnák betiltani az orosz cseppfolyósított földgáz importját, hacsak nem találnak alternatív beszállítókat - jelentette ki Koichi Hagiuda japán gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter újságírók előtt.

A G7 országok, köztük Japán, úgy döntöttek, hogy az ukrajnai invázióra válaszul bevezetett szankciók részeként megtiltják vagy fokozatosan megszüntetik az Oroszországból származó szén- és kőolajimportot. A következő lépés a cseppfolyósított földgáz, az LNG felvétele lehet a listára.

A miniszter szerint azonban az orosz LNG-importot nehéz lenne alternatív forrásokkal kiváltani a kínálat hiánya miatt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy "nem zárom ki annak lehetőségét, hogy (az LNG) a jövőben csatlakozik a szankciós listához".

"Ha a G7-ek alternatív források biztosítása nélkül tiltanák be az orosz LNG-behozatalt, a világgazdaság, beleértve az energiaipari ágazatot is, káoszba fog fulladni" - mondta Hagiuda.

Hagiuda szerint viszont az orosz olajat átmenetileg pótolni lehet a kitermelés növelésével a Közel-Keleten vagy máshol.

Fumio Kishida miniszterelnök kabinetje kedden hagyta jóvá az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését, amelyet a miniszterelnök a múlt heti londoni látogatása során a G7 többi tagjával egyeztetve fogadott el.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×