eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Neville Elders photographs of downtown Manhattan on 9/11/01 were published worldwide. ten years later he returned to the same places where he made those memorable pictures and photographed New York City as it is today.  Picture shows the Downtown Manhattan skyline (view from Brooklyn) as it was Septenber 11th 2001. (Photo by Neville Elder/Corbis via Getty Images)
Nyitókép: Neville Elder/Corbis/Getty Images

9/11 kitervelői megúszhatják a halálbüntetést

Az Amerikai Egyesült Államok történetének legnagyobb büntetőjogi tárgyalása vádalkuval érhet véget lapértesülések szerint.

Khalid Sheikh Mohammed és négy társa bűnösnek vallhatja magát cserébe azért, hogy biztosan ne halálbüntetésre ítéljék őket, értesült a New York Times. A vádlottak ügye 2008 óta húzódik, akkor vádolták meg őket hivatalosan a New York-i ikertornyoknál, a washingtoni Pentagonnál és a pennsylvaniai Shanksville-ben egy mezőnél elkövetett, közel 3000 ember meggyilkolásához vezető terrortámadások kitervelésével vagy logisztikai támogatásával.

A Guantánamóban kifejezetten a terroristagyanúsítottak számára létrehozott, úgynevezett katonai bizottságok már több mint egy évtizede folytatják a tárgyalás előtti eljárásokat, amelyek folyamatosan technikai és etikai vitákba fulladtak. Ezek közül a legfontosabb vita arról szól, hogy a vádlottak tárgyalásai lehetnek-e tisztességesek azok után, hogy korábban kínzásnak tették ki őket.

Ők a gyanúsítottak

Az öt vádlottat a következőkkel gyanúsítják:

  • Khalid Sheikh Mohammed saját bevallása szerint 9/11 kitervelője volt,
  • Walidbin Attash a 19 gépeltérítő közül kettőt segített kiképezni
  • Ramzibin al-Shibh-et a támadás logisztikai szervezésével vádolják
  • Mustafa Ahmad al-Hawsawi állítólag a finanszírozást szervezte,
  • illetve a vádlottak közt van Mohammed unokaöccse, Ammar al-Baluchi is.

Kínps részletek derültek ki kínzásukról

Mind az ötüket kínzásoknak vetették alá fogva tartásuk ideje alatt. Mohammedet például 183 alkalommal vetették alá vízzel történő fojtogatásnak, úgynevezett waterboardingnak. A Baluchit érintő, Kabul mellett elkövetett kínzások kegyetlen részleteire egy friss bírósági beadvány derített fényt. A CIA főfelügyelőjének hivatalos jelentése beszámolt arról, hogy a fogvatartottat az új "kihallgatótanoncok" kiképzésének egyik formájaként

többször nekicsapták egy rétegelt lemezfalnak.

A bűnösségéről szóló tárgyalások még jó ideig eltarthatnak, az esetleges alku a vádlottak mellett Guantánamo jövőjére is kihatnak.

Maradnának Guantánamóban

A foglyok közös beadványban felvetett egyik legfontosabb követelése az, hogy büntetésük teljes tartamát Guantánamón, a 9/11 után a kubai amerikai haditengerészeti támaszponton létrehozott katonai börtönben tölthessék le.

Itt együtt imádkozhatnak és étkezhetnek a táborban - ezek olyan kiváltságok, amelyeket megtagadnának tőlük, ha az Egyesült Államok szigorúan őrzött börtönöeibe szállítják őket, ahol a magánzárka a norma.

Ez azt jelentené, hogy Guantánamo még évtizedekig működni fog, mivel a vádlottak közül több is biztosan tényleges életfogytiglant kap. Joe Biden - és korábban Barack Obama is - arról beszélt, hogy szeretné a börtönt bezáratni. A vádalku a terrorcselekmények áldozatainak családját is érzékenyen érintheti, közülük ugyanis sokan követelik a halálbüntetést az elkövetőkre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×