eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata által közreadott kép egy lelőtt orosz repülőgép maradványairól az észak-ukrajnai Csernyihivben 2022. március 5-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata

Fokozódhat az orosz támadás a következő egy-két napban

Az orosz erők mozgását és terveit elemezte a brit védelmi tárca és egy intézet.

Ukrajna lakott területeinek bombázásával a közhangulat megtörése a célja az oroszoknak – írta napi jelentésében a brit védelmi minisztérium.

Úgy fogalmaznak, az ukránok ellenállásának mértéke továbbra is meglepte Moszkvát, erre válaszul támadják a lakott részeket, többek között Harkivban, Mariupolban és Csernyihivben. A brit védelmi tárca szerint hasonló stratégiát követtek az oroszok 1999-ben Csecsenföldön és 2016-ban Szíriában is.

Az orosz erők előrehaladását le tudta lassítani Ukrajna az utánpótlási vonalak támadásával.

Az Institute for the Study of War nevű szervezet napi jelentésében azt írta, az orosz erők az elmúlt 24 órában nem hajtottak végre jelentős offenzív műveleteket Kijev, Harkiv és Mikolajiv városok ellen, de Mariupolt támadták. Szombaton rövid hadműveleti szünetet tarthattak, arra készülve, hogy a következő 24-48 órában újraindítsák a hadműveleteket Kijev, Harkiv, Mikolajiv és esetleg Odessza ellen. Az orosz csapatok az elmúlt 24 órában nem tettek jelentős előrelépést Kijev környékén.

Úgy tűnik, hogy az orosz erők Harkoivtól keletre és Luhanszk megye északi részén megpróbálnak összekapcsolódni, míg Herszon város körül valószínűleg arra készülnek, hogy újraindítsák a támadó hadműveleteket Mikolajiv és aztán Odessza ellen.

Az ukrán erők Harkiv közelében sikeres ellentámadást hajtottak végre – írja a szervezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×