eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kormány és az Autoliv autóipari vállalat közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. január 20-án. Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a 91. vállalat, amellyel a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött. Ezek a cégek összesen 193 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon, 15 ezerrel többet, mint a szerződések aláírásakor. A svéd vállalat aktív és passzív autóipari biztonsági rendszereket és kiegészítőket gyárt.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az érkező ukránok nagy részét átterelik a magyar határra a szlovák határszakaszról

Az egész helyzet nagyon szörnyű - fogalmazott Szijjártó Péter a háborúval kapcsolatban. Beszélt arról is, hogy most, hogy háború van, még mindig kitart-e Magyarország amellett, hogy ne érkezzenek további NATO-csapatok az országba.

Az ENSZ-ben folytatott megbeszélések szünetében készült egy videóinterjú a külgazdasági és külügyminiszterrel. Szijjártó Péter elmondta, állandó kapcsolatban van a kijevi nagykövettel és a nagykövetséggel, folyamatosan tájékoztatást kap a helyzetről. A képviseletet nyitva tartják, hogy magyaroknak és más állampolgároknak, valamint nemzetközi szervezetek vezetőinek is segíteni tudjanak.

"Nagyon aggaszt bennünket a humanitárius katasztrófa lehetősége, már most rengeteg menekült érkezik Magyarországra, és Lengyelországba még többen mennek. Ugyanakkor

az ukrán-szlovák határon most már kezelhetetlen a helyzet, ezért a forgalom nagy részét átterelik az ukrán-magyar határra.

Teljes kapacitással dolgozunk, de sajnos az ukrán oldalon sokkal lassabb ütemben engedik ki az embereket, mint amilyen gyorsan mi engedélyezni tudjuk a bejövetelüket" - mondta a tárcavezető.

Harmadik országok állampolgárainak is segítenek elhagyni Ukrajnát, India, Irán, a Maldív-szigetek, a Fülöp-szigetek, Törökország, Horvátország, Csehország állampolgárai érintettek az evakuálásban. Akik legálisan tartózkodnak Ukrajnában és most nem uniós állampolgárként elhagynák Ukrajnát, vízum nélkül beléphetnek Magyarországra. A határról a legközelebbi reptérre viszik őket, hogy hazatérhessenek.

A riporter megkérdezte, hogy Magyarország részéről a háború kitörése előtt beszéltek arról, hogy elutasítják további NATO-katonák érkezését - most is ez-e az álláspont? Szijjártó Péter közölte, hogy már vannak NATO-csapatok Magyarországon, hiszen Magyarország a NATO tagja. A Magyar Honvédség elég felkészült ahhoz, hogy megvédje az országot.

"A magyar miniszterelnök egyértelmű utasítást adott a Honvédelmi Minisztériumon keresztül, aminek következtében a honvédséget az ország keleti részébe mozgósítják annak érdekében, hogy megakadályozzák katonai vagy félkatonai csoportok Magyarországra való behatolását. Tehát erősen tartjuk a határokat, meg tudjuk védeni azokat. Egyelőre azt mondhatom, hogy a magyar haderő elegendő Magyarország biztonságának garantálásához.

"A háború a szomszédságban zajlik és mi gyűlöljük ezt. Békét akarunk"

- jelentette ki Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy miért javasolta, hogy Budapesten üljön le tárgyalni az orosz és az ukrán delegáció. A háború lezárásához párbeszéd szükséges, minden háborút így kellene lezárni, mert tárgyalások nélkül nem lesz béke a háború után. A tárgyalások eredményességében pedig bizakodni kell, különben nem lesz béke - jegyezte meg.

Megismételte, Magyarország álláspontja az, hogy elítéli a katonai támadást, kiáll Ukrajna területi egysége mellett, és bízik benne, hogy valamiféleképpen elérhető a béke.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×