eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Twitter

Külföldi ügynöknek minősítették a Pussy Riot két tagját

A két aktivistát több újságíróval és más prominens személlyel együtt kiáltották ki Oroszországban ügynöknek.

A külföldi ügynökök frissített listáját egészítette ki Oroszország a két Pussy Riot-tag, Nagyezsda Tolokonnyikova és Nyika Nyikulsina nevével: ez egyrészt azzal jár, hogy arra kötelezik őket, minden közösségi médiában megosztott tartalmukat azzal a kijelentéssel kell indítaniuk, hogy külföldi ügynökök hozták létre azt, másrészt pedig azt sugallja, hogy az aktivisták kémkedéssel foglalkoznak.

A külföldi ügynökökről szóló törvényt 2012-ben fogadták el a BBC cikke szerint: ezzel különböztetik meg az orosz állam szerint külföldről finanszírozott nonprofit szervezeteket, de hatáskörét kiterjesztették a független médiára és magánszemélyekre is.

"Ezek az emberek szisztematikusan terjesztenek anyagokat egy meghatározhatatlan kör megbízásából, miközben külföldi pénzeszközöket kapnak" - áll az igazságügyi minisztérium közleményében.

Minden külföldi médiaügynöknek bélyegzett személynek regisztrálnia kell magát, és hathavonta részletesen be kell számolnia tevékenységéről és pénzügyeiről.

Minden megosztott tartalmuknak, beleértve a közösségi médiában megjelenő üzeneteket is, tartalmaznia kell egy hosszú üzenetet, amely jelzi, hogy külföldi ügynökként tartják őt számon.

A 2011-ben alapított Pussy Riot tevékenysége az orosz államot és Vlagyimir Putyint is támadja zenén és aktivizmuson keresztül. Tolokonnyikovát 2012-ben már bebörtönözték egy moszkvai katedrálisban előadott performansza miatt.

A frissített ügynöklistára felkerült szatirikus humorista, újságíró és művészeti kurátor is. Andrej Zakarov, a BBC újságírója is rajta van a listán, akárcsak a Memorial nevet viselő emberjogi csoport, amelyet a napokban már be is tiltottak.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×