eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Digitálisan fejtették meg egy fáraó titkait

I. Amenhotep maradványaihoz azok 1881-es megtalálása óta nem mertek hozzányúlni a tudósok.

Orvosi képalkotó módszer, CT segítségével derült ki, pontosan milyen lehetett I. Amenhotep fáraó az egyiptomi uralkodó maradványai annyira törékeny állapotban voltak a CNN cikke szerint, hogy eddig meg sem kísérleték a testet takaró anyag kibontását, attól tartva, hogy kárt tesznek benne.

Ezzel az övé volt az egyetlen olyan egyiptomi múmia, amelyet a XIX. vagy a XX. században találtak meg, de nem tudták alaposabban megvizsgálni. Most azonban az orvoslásban használt technikának köszönhetően végre I. Amenhotep életéről is megismerhetünk egyes részleteket.

Amenhotep 35 évet élt

"Azáltal, hogy digitálisan kicsomagoltuk a múmiát, és virtuálisan lehántottuk annak rétegeit – az arcmaszkot, a kötéseket és magát a múmiát Â, példátlan részletességgel tanulmányozhattuk ezt a jól megőrzött fáraót" – tette közzé Szahar Szalím, a Kairói Egyetem orvosi karának radiológia professzora, az Egyiptomi Múmia Projekt radiológusa egy sajtóközleményben.

A vizsgálat során kiderült, hogy a 3500 éves múmia egy 169 centiméter magas férfit rejt, aki 35 éves korában hunyt el. Amenhotepnek

egészségesek voltak a fogai és körülmetélésen is átesett.

Harminc amulett és aranyövek díszítik a testét.

Halála okára nem leltek rá

A fáraónak keskeny álla és orra, göndör haja és enyhén kiálló felső fogsora volt. A vizsgálat nem tárt fel olyan sebeket vagy torzulásokat, amelyek magyarázatot adnának halálának okára. I. Amenhotep körülbelül 21 évig uralkodott Egyiptomban, i. e. 1525 és 1504 között. Ő volt a 18. dinasztia második királya, nagyrészt békés uralkodása alatt számos templomot építtetett.

A vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a múmia feltehetően sírtolvajoknak köszönhetően számos sérülést szenvedett, amelyet a hieroglifák szerint a 21. dinasztia idejében megpróbáltak kijavítani.

Ekkor Amenhotep már több mint 400 éve halott volt.

Restaurálták a múmiát

A múmia tanulmányozása előtt a kutatók úgy vélték, hogy a szövegekben említett papok és balzsamozók azért csomagolták ki a múmiát, hogy újra felhasználjanak a temetésénél használt néhány tárgyat, például amuletteket későbbi fáraók számára, ez ugyanis akkoriban általános gyakorlat volt. Most azonban rájöttek, hogy nem ez volt a helyzet.

"I. Amenhotep esetében a 21. dinasztia papjai szeretettel javították ki a sírrablók által okozott sérüléseket, helyreállították a múmiát a régi fényében, eredeti helyén őrizték meg a pompás ékszereket és amuletteket" - áll Saleem közleményében.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×