INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

egyiptom

múmia

ct

digitális

fáraó

Digitálisan fejtették meg egy fáraó titkait

Digitálisan fejtették meg egy fáraó titkait

Infostart

I. Amenhotep maradványaihoz azok 1881-es megtalálása óta nem mertek hozzányúlni a tudósok.

Orvosi képalkotó módszer, CT segítségével derült ki, pontosan milyen lehetett I. Amenhotep fáraó az egyiptomi uralkodó maradványai annyira törékeny állapotban voltak a CNN cikke szerint, hogy eddig meg sem kísérleték a testet takaró anyag kibontását, attól tartva, hogy kárt tesznek benne.

Ezzel az övé volt az egyetlen olyan egyiptomi múmia, amelyet a XIX. vagy a XX. században találtak meg, de nem tudták alaposabban megvizsgálni. Most azonban az orvoslásban használt technikának köszönhetően végre I. Amenhotep életéről is megismerhetünk egyes részleteket.

Amenhotep 35 évet élt

"Azáltal, hogy digitálisan kicsomagoltuk a múmiát, és virtuálisan lehántottuk annak rétegeit – az arcmaszkot, a kötéseket és magát a múmiát Â, példátlan részletességgel tanulmányozhattuk ezt a jól megőrzött fáraót" – tette közzé Szahar Szalím, a Kairói Egyetem orvosi karának radiológia professzora, az Egyiptomi Múmia Projekt radiológusa egy sajtóközleményben.

A vizsgálat során kiderült, hogy a 3500 éves múmia egy 169 centiméter magas férfit rejt, aki 35 éves korában hunyt el. Amenhotepnek

egészségesek voltak a fogai és körülmetélésen is átesett.

Harminc amulett és aranyövek díszítik a testét.

Halála okára nem leltek rá

A fáraónak keskeny álla és orra, göndör haja és enyhén kiálló felső fogsora volt. A vizsgálat nem tárt fel olyan sebeket vagy torzulásokat, amelyek magyarázatot adnának halálának okára. I. Amenhotep körülbelül 21 évig uralkodott Egyiptomban, i. e. 1525 és 1504 között. Ő volt a 18. dinasztia második királya, nagyrészt békés uralkodása alatt számos templomot építtetett.

A vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a múmia feltehetően sírtolvajoknak köszönhetően számos sérülést szenvedett, amelyet a hieroglifák szerint a 21. dinasztia idejében megpróbáltak kijavítani.

Ekkor Amenhotep már több mint 400 éve halott volt.

Restaurálták a múmiát

A múmia tanulmányozása előtt a kutatók úgy vélték, hogy a szövegekben említett papok és balzsamozók azért csomagolták ki a múmiát, hogy újra felhasználjanak a temetésénél használt néhány tárgyat, például amuletteket későbbi fáraók számára, ez ugyanis akkoriban általános gyakorlat volt. Most azonban rájöttek, hogy nem ez volt a helyzet.

"I. Amenhotep esetében a 21. dinasztia papjai szeretettel javították ki a sírrablók által okozott sérüléseket, helyreállították a múmiát a régi fényében, eredeti helyén őrizték meg a pompás ékszereket és amuletteket" - áll Saleem közleményében.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018