eur:
393.3
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Varsó, 2016. augusztus 11.Andrzej Rzeplinski, a lengyel alkotmánybíróság elnöke (k) és bírái az alkotmánybíróságról szóló törvény utolsó, júliusi módosításáról hozott alkotmánybírósági ítélet kihirdetésén Varsóban 2016. augusztus 11-én. (MTI/EPA/Rafal Guz)
Nyitókép: A lengyel alkotmánybíróság egy korábbi ítélet kihirdetésekor. (MTI/EPA/Rafal Guz)

Jogállamiság: alkotmánybírósági panaszt nyújtott a lengyel igazságügyi miniszter

Panaszt nyújtott be Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, beadványában azt kéri, hogy a varsói taláros testület ítélje meg, az uniós jogállamisági feltételrendszer összhangban áll-e a lengyel alaptörvénnyel.

Lépéséről Ziobro rendkívüli sajtóértekezletén számolt be. Alapos jogi elemzés után "a legkisebb kétség sem fér ahhoz, hogy a feltételrendszer merő ellentétben van a lengyel alkotmánnyal" - jelentette ki.

Az uniós költségvetési kondicionáló rendeletet kiadott szervek visszaélést követtek el, úgy bővítették az uniós alapszerződés vonatkozó előírásának értelmezését, hogy újabb jogosultságokra tettek szert - értelmezte a helyzetet a miniszter.

Úgy látta:

maga a feltételrendszer tekinthető "a jogállamiságot nyilvánvalóan sértőnek", az ennek kapcsán folytatott vita pedig "igazából a hatalomról és a szuverenitásról szól".

Az egyik kisebb lengyel kormánykoalíciós pártot, a Szolidáris Lengyelországot képviselő Ziobro felidézte: tömörülése annak idején ellenezte a feltételrendszer elfogadását, amelyre - mint mondta - Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök végül rábólintott.

Az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános, a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott rendelettel összefüggésben Lengyelország és Magyarország márciusban keresetet nyújtott be az Európai Unió (EU) Bíróságához.

A keresetet a luxembourgi székhelyű bíróság főtanácsnoka december 2-án ismertetett, a bíróságot nem kötelező indítványa szerint el kell utasítani, mert a jogállamisági feltételrendszert a megfelelő jogalapon fogadták el, összeegyeztethető az uniós szerződések 7. cikkével és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét.

A varsói alkotmánybíróság Lengyelország 2004-es EU-csatlakozása óta több, az uniós és a nemzeti jog viszonyáról szóló ítéletet adott ki, melyekben megerősítette a lengyel alaptörvény elsőbbségét. Két, ilyen jellegű idei alkotmánybírósági döntés miatt az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×